Gyógyhírek

A jó- és rosszindulatú emlőrák könnyen megkülönböztethető a fájdalommentes, háromdimenziós Doppler-ultrahangvizsgálattal. A mellekben észlelt csomóban a vér gyorsabban áramlik, ha malignus az elváltozás. Az új módszer képes kimutatni azokat az ereket, amelyekben az ép vagy a jóindulatú átalakuláson átesett szövetekre jellemzőnél nagyobb sebességű az áramlás. (Radiologist)

Véd az Alzheimer-kórtól a cisztatin C. A fehérje vérszintjének meghatározását régóta a veseműködés megítélésére használják. A minden sejtünkben termelődő anyag gátolja az időskori elbutulással járó betegségre jellemző amiloidlerakó-dások kialakulását az agyban. Svéd orvosok kimutatták: ha 70 és 77 éves kor között csak 0,1 mikroliterrel kisebb a cisztatin C vérszintje, a betegség kockázata 29 százalékkal nagyobb. (Neurology)

A méhtestráktól még a legenyhébb fokú rendszeres mozgás is védi a túlsúlyos nőket - állapították meg atlantai orvosok. A kerékpározástól a táncig minden mozgásforma, amely felér heti két óra tempós sétával, jelentős mértékben csökkenti a petefészek- és a méhnyakrák után harmadik leggyakoribb nőgyógyászati daganat kockázatát. (International Journal of Cancer)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.