Koraszülés: homályos háttér

A koraszülést az esetek túlnyomó többségében nem lehet egy tényezőre visszavezetni. Ma is az egyik legveszélyesebb, a koraszülés kockázatát növelő tényező a dohányzás. Jay D. Iams ohiói gyermekgyógyász-professzornak a brit Lancet nevű orvosi folyóiratban publikált adatai szerint, ha a nőgyógyászati okokat nem számítjuk, a koraszülések egynegyedéért a nikotin felelős, 40 százalékuk pedig anyai betegségekre - hipertóniára, epilepsziára, cukorbetegségre, asztmára -, illetve ezek elégtelen kezelésére vezethető vissza. - Javallat

Ami új és érdekes: a korábbi feltételezésekkel szemben nem találták tudományos bizonyítékát annak, hogy a veszélyeztetett terheseknél az ágynyugalom hiánya, illetve a normális munkába járás, valamint a terhesség alatti szexuális élet növelte volna a koraszülés kockázatát. Ugyanakkor a diétás rendszabályok szigorú betartása, valamint az étrend-kiegészítők használata - kivéve az Omega-3 zsírsavakat - nem csökkentette számottevően a rizikót.

Dr. Boross Gábor, a Péter-fy Sándor utcai kórház kora-szülöttosztályának vezetője elmondta, hogy hazánkban az idő előtti szülések megelőzése különösen fontos lenne, hisz bár nálunk a koraszülések aránya az utóbbi években csökkent, még mindig 7,5-8 százalék körül mozog - ez kb. duplája a nyugat-európai számoknak. Véleménye szerint a nikotinon és a rosszul kezelt anyai betegségeken kívül komoly rizikótényezőnek számít a hátrányos szociális helyzet. Nem véletlen, hogy nálunk (is) a legszegényebb rétegeknél a legnagyobb a koraszülések aránya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.