Nevet kapott a vitatott törpebolygó

A Nemzetközi Csillagászati Unió hivatalosan felvette a törpebolygók listájába, és a Haumea nevet adta az eddig csak 2003 EL61, K40506A, vagy a felfedezés időpontja okán egyszerűen csak Télapó néven emlegetett objektumot.

Haumea a Hawaii-szigeteki mitológia termékenység-istennője. A legenda szerint az istennő gyermekeit különböző testrészeiből formálta. Pontosan ezt gondolják a törpebolygó két kis holdjáról is, amelyek a Hi'iaka és a Namaka nevet kapták, és egy ősi ütközés szakíthatta ki anyagukat az égitestből. Az ütközés eredményekényt a Haumea forgási sebessége szokatlanul nagy, és - egyedülálló módon - alakja hosszúkás tojássá deformálódott. Kétezer kilométeres legnagyobb átmérőjével a harmadik-negyedik helyezett a törpebolygók között, egyedül az Eris, a Plútó és a Makemake előzi meg. Éppen ezeknek az égitesteknek a felfedezése nyomán ismerték fel az utóbbi pár évben, hogy a Plútó, amelyet hét évtizeden keresztül a Naprendszer kilencedik bolygójának tekintettek, valójában egy új égitestcsalád egyik képviselője. A nagybolygókon túl elhelyezkedő Kuiper-öv, hasonlóan a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaövhöz, megszámlálhatatlan objektumból áll, s közülük a legnagyobbak úgynevezett törpebolygók - amivé a Plútót is átminősítették. Új társuk, a Haumea felfedezésének a körülményeit nehéz kibogozni. Az égitest megfigyelését először 2005. július 27-én José-Luis Ortiz spanyol csillagász jelentette a Csillagászati Uniónak. Pár nappal később azonban Michael E. Brown - korábban az Eris és a Makemake felfedezője - panasszal élt. A kaliforniai kutató ugyanis már 2004 karácsonya óta vizsgálta az objektumot, ám a hivatalos bejelentést későbbre tervezte.

Elővigyázatlansága miatt azonban megfigyelési naplója bárki számára elérhető volt az interneten, és kiderült, hogy azt a bejelentést megelőző napokon az Andalúziai Asztrofizikai Intézet egyik számítógépéről megnyitották. A vád tehát az volt, hogy a spanyol csillagász Brown munkájából tudta meg, milyen koordináták felé kell távcsövét irányítania. Ortiz elismerte, hogy látta a kérdéses oldalt, ám szerinte ez csupán saját felfedezése után történt, és része volt annak a szokásos eljárásnak, melyben az új eredményt kontrollként régebbi vagy mások által végzett megfigyelésekkel vetik össze. Pártolói szerint éppen hogy Brown hibázott, amikor bejelentésével fél évet várt. A vita azóta is megoldatlan maradt. A Csillagászati Unió sem foglalt állást, igaz, Ortiz névjavaslatát elutasította, de pusztán formai okokra hivatkozva. Az általuk javasolt Ataecina, az ibériai termékenység-istennő, ugyanis alvilági alak, és ezek a nevek csak bizonyos, a Neptunusz mozgásával rezonáló égitesteknek vannak fenntartva. Mivel a Haumea nem ilyen, alvilági nevet sem nyerhet, akármilyen viszályt szít itt a Földön.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.