Viccelődő robotok

A tudományos fantasztikus filmekben úgy döntik el, hogy a velünk szembe jövő teremtény jól sikerült robot, vagy pedig egy magasabb rendű érző lény- "élőlény", hogy kiderítik, van-e humorérzéke. Hogy nevet-e valamilyen viccen. Nevetek, tehát vagyok, szellemeskedhetnénk mi is, ha nem közeledne félelmetesen a humort értő, érző robotok korszaka.

De nemhogy közeledne - itt van, állítja Igor Szuszlov, a híres moszkvai Kapica Fizikai Kutatóintézet tudósa. Szerinte a humor forrása, ahogy az agy a tréfás mondatban, viccben elrejtett meghökkentő, félrevezető információra reagál, majd villámgyorsan újra értelmezi, gondolkodással mintegy "helyrehozza" azt. És láss csodát, Szuszlov humorérzékkel megáldott számítógépe, mihelyst megtalálta és feldolgozta az egyszerűbb szóviccek ellentmondásait, valóban hálásan kacagott (gépi nevetéssel persze). Sokan kételkednek ebben a valóban erősen szimplifikált humorértelmezésben. Igazuk is lehet, hisz az igazi humor forrása ennél sokkal mélyebb és árnyaltabb. Elválaszthatatlan a szociális környezettől, annak groteszk, túlzásokkal, paradoxonokkal és parabolákkal tarkított (félre)értelmezésétől, a partnertől, annak reakciójától. Próbáljanak meg egy üres szobában egyedül viccelődni. A humorérzékhez egészséges önkritika, önirónia is szükséges: azt azért megnézem, mikor neveti ki egy gép - önmagát.

Egyébként is, a humor racionálisan nehezen magyarázható. Nem is mindig kell. Ha egy viccet elkezdünk magyarázni (a humortalan embernek), már nem vicc többé. Csak kínos ellentmondás- és adatfeldolgozás.

Az érdekesség kedvéért jegyzem csak meg, hogy régi orvosi felfogásban a humor a szervezet nedvei, amelyektől az ember testi és lelki jóléte függ...

Azért a komputerek tényleg egyre okosabbak. Elhiszem, hogy nemsokára viccet is gyártanak. Kérdés, hogy mi nevetünk-e rajta. Lehet, hogy csak egy másik robot...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.