Csak a mobil gépek mennek

Idén sem bővül a hazai számítógéppiac: az elemzők a tavalyi eredmény megismétlésére, azaz közel 400 ezer komputer eladására számítanak. Ezen belül komoly átrendeződéseket jósolnak: gyorsan nő a mobil számítógépek részesedése, és látványos növekedést érhetnek el azok a cégek, amelyek ezt a trendet meg tudják lovagolni.

A változások első nyertese az Acer: a vállalat 2007-ben gyakorlatilag megduplázta notebookeladásait, és ezzel vezető pozícióba került a hordozható számítógépek területén. Ügyesen navigált az asztali és a mobil szegmensben is erősítő Fujitsu-Siemens is. Az utóbbi így a második legnagyobb szereplővé vált. Ennél a cégnél a teljes mennyiség nagyobbik felét már a notebookok tették ki, a legtöbben a 120-150 ezer forintos változatokat keresték. Idén viszont eltolódni látszik a kereslet a nagyobb tudású, félprofi vagy professzionális gépek irányába.

Az összes eladott PC és szerver átlagára 250 ezer forint volt. Az egy gépre jutó átlagos eladási ár várhatóan mintegy 15 százalékkal csökken.

Az asztali számítógépek forgalma 2007-ben már csökkent, a piacot egyértelműen a laptop/notebook kategória mozgatta. Idén ezen belül is elsősorban az olcsó, kicsi és könnyű "netbook"-ok keresettek, amelyekből tavaly az Asus és az MSI adott el a legtöbbet. A 100 ezer forint körüli, lélektaninak tekintett árhatár alatt kínált netbookok várhatóan újabb rétegeket vonzanak a mobilszámítógép-kedvelők táborába, és sokan már az első PC-jüket is ebből a kategóriából választják. Ráadásul az ultrahordozható gépek mezőnyében a kiélezett verseny miatt abszolút értékben és teljesítményarányosan is az átlagnál gyorsabban mérséklődnek az árak: elképzelhető, hogy karácsonyra a prémiumnetbookok ára is 100 ezer forint alá megy, az átlagár pedig 60 ezer forint környékére csökkenhet. (H. M.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.