Az anyatej íze
A különböző ízanyagok anyatejbe kerülésének vizsgálata során egy dán kutatócsoport 18 szoptató anyának köménymag, mentol, banán és édesgyökér ízesítésű kapszulákat adott. Az anyatejből mintát vettek a kapszula elfogyasztása előtt és utána különböző időpontokban. Azt tapasztalták, hogy az egyes "ízek" eltérő idő után jelentek meg az anyatejben. A köménymag és az édesgyökér az elfogyasztás után 2 óra múlva jelentkezett legnagyobb koncentrációban az anyatejben, a banán azonban csupán egy órán belül volt kimutatható. A mentol a fogyasztást követően viszonylag stabil mennyiségben, 2-8 óra között jelent meg. A fenti eredményeknek legalább egy gyakorlati haszna van. Sok anyuka aggódik, hogy az általa elfogyasztott táplálék miatt nem akar szopni a babája. Miután a legtöbb ízanyag a fogyasztást követően legkésőbb nyolc óra múlva kiürül az anyatejből, ez nem lehet hosszú távú oka a babák nyűgösségének.
A dán vizsgálatok eredményeiből az is kiderül, hogy az anyatejjel táplált babák nyitottabbak az új ízekkel szemben, mint a tápszerrel etetett társaik. A változó ízű anyatej ugyanis felkészíti őket a különböző ízekre. A szilárd ételekre való átállásnál könnyebben próbálkoznak és barátkoznak meg új zamatokkal.
Bár a szoptatás kétségtelenül sok, jól ismert szempontból előnyösebb a kicsiknek, a bármi okból erre nem képes vagy erre nem vállalkozó anyukák is könynyen kialakíthatják e hozzáállást a tápszerrel etetett babáknál is úgy, hogy a csecsemőket felváltva etetik a különböző ízű készítményekkel.