Telefonok hibrid pozícióban

Amióta közismert a GPS, a helymeghatározás háztartási szolgáltatássá vált. Néhány akciófilmből és parlamenti határozatból azt is megtudhattuk: a mobil is elárulja, hol vagyunk, amikor telefonálunk. Létezik egy szellemes, harmadik módszer is.A wifi gyermekkorában jó szórakozás volt a wardriving: az utcán mászkálva felderíteni, hogy honnan és hogyan lehet internetezni, mert a közelben egy védtelen elérési pont üzemel.

Ezt az adatot aztán megoszthattuk ismerőseinkkel. Mivel mára a wifilefedettség sok városban (Magyarországon is) teljessé vagy meglehetősen sűrűvé vált, az időtöltés értelmét vesztette. Továbbá az elérési pontokat ma már mindenki védett módban üzemelteti, egyrészt, hogy ne használja illetéktelen az internetét, másrészt, hogy esetleg díjat kérhessen érte, ha egyéb szolgáltatás mellé nyújtja. De azért van néhány olyan hely is, ahol ingyenes az internet.

Minden hálózati eszköznek, legyen az csatolókártya, ADSL-modem, wifielérési pont stb., van egy megváltoztathatatlan, saját, egyedi azonosító kódja (ez a "MAC-address", Media Access Control, médiaelérés-vezérlő cím). A wifielérési pontok másodpercenként akkor is kisugározzák egyedi azonosítójukat, ha védett módban működnek. Azt tehát, hogy bármely hely közelében, a wifi hatósugarán, 30-100 méteren belül működik-e egy vagy több elérési pont, mindenképpen meg lehet állapítani, és meg lehet tudni ezek egyedi azonosítóját is.

Most már csak egy adatbázis kell, amelyben az szerepel, hogy a MAC azonosító kódok milyen földrajzi koordinátán találhatók. Ilyet állítottak öszsze egyszerű formában a wardriving-lovagok - és tart karban professzionális módon a Skyhook Wireless nevű amerikai cég. Félezer teljes munkaidejű alkalmazott hivatásszerűen járja Amerikát és Kanadát, 50 millió wifielérési pont kódját gyűjtötték össze - idén tavaszig. Már Európában is gyűjtik az adatokat, csak idő kérdése, mikor jutnak el Magyarországra.

A Skyhook-adatbázis természetesen állandóan elérhető online, tehát egy berendezés élő internetkapcsolat birtokában megküldheti a környezetében található elérési pont(ok) azonosítóját, és megkaphatja azok földrajzi koordinátáját.

A WPS-t, a Wifi Positioning Systemet (wifi helymeghatározó rendszert) már 2005-ben elindították. Jól kiegészíti a GPS-t, mert sokkal gyorsabb annál, 1-2 mp-en belül megmondja a helyzetünket, és ami fontosabb, épületeken belül is működik, a GPS meg nem. Mostanra több hibrid helymeghatározást nyújtó eszköz is kapható, amely vagy GPS, vagy a GSM (mobiltelefon) vagy a WPS (Skyhook wifiadatbázis) alapján meghatározza a helyzetünket. Ha legalább két módszer egyidejűleg elérhető, akkor ellenőrizni is tudja, hogy jók-e az adatok, nem hi-
bás-e valamelyik.

Mire jó mindez? Természetesen reklámra. Arra, hogy a hibrid helymeghatározó szoftver (remélhetőleg csak) kérésre megmondja, hol a legközelebbi áruház, étterem, mozi, nevezetesség stb. Esetleg hol van legközelebb orvos. De legalább működjön a térképszoftver alagútban vagy épületen belül is, mondjuk egy nagy bevásárlóközpont teremgarázsában is.

Természetesen az Apple iPhone a legismertebb termék, amely hasznosítja a WPS-t. Leginkább "őmiatta", az európai forgalmazás megkezdése óta tevékenykednek a Skyhook-megbízottak Európában is. De hamarosan minden GPS-es okos telefonban benne lesz a WPS-szolgáltatás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.