Google az égen

Erősít a műholdbizniszben a világ legnagyobb keresőcége: a Google a vállalat tervei szerint fapados műholdas internetszolgáltatást tervez hárommilliárd, a világháló által még el nem ért földlakó számára. Az elképzelésekben szereplő technológia drámai árcsökkentést tesz majd lehetővé, ennek ellenére jó üzletnek ígérkezik.

A Google-nak nem ez az első égi projektje: a napokban jelentették be, hogy a cég ezentúl saját műholdat használ a Google Maps és a Google Earth felvételeinek elkészítésére. Az O3b ("Other 3 billion", vagyis "a többi hárommilliárd) Networks elnevezésű társaság - amelyet a keresőjéről ismert vállalat más technológiai cégekkel együttműködve hozott létre - azt tervezi, hogy 16, alacsony röppályán keringő műhold felbocsátásával olyan hálózatot hoz létre, amellyel olcsón lefedhetők a jelenleg legfeljebb mobiltelefonos internettel (és úgy is csak drágán) elérhető világrészek. A földi infrastruktúrát igyekeznek a lehető legkisebb költséggel, a mobiltelefon-adótornyok kismértékű átalakításával létrehozni. Az összességében néhány százmillió dolláros fejlesztés révén akár 90 százalékkal is csökkenhet a széles sávú internet-hozzáférés díja Afrikában és a föld más, kevéssé fizetőképes régióiban, ami rövid idő alatt megduplázhatja az internethasználók számát. A forradalmi lépés következményei egyelőre kiszámíthatatlanok - a legmerészebb jóslatok szerint a kereskedelemtől a banki és a távközlési szolgáltatásokon át az oktatásig szinte mindent megváltoztathat a fapados internet a fejlődő világban.

Jelentős üzleti előnyt hozhat a Google számára a különféle műholdas üzletágak közötti szinergiák kihasználása. Amennyiben a céghez saját műholdflotta tartozik majd, az internetes vállalat olyan új területeken is megvetheti a lábát, mint a navigációhoz kötődő lokalizációs szolgáltatások, a termésbecslés vagy az időjárás-előrejelzés. (H. M.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.