Átverésből ötös a hi5 portál

"Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!" A drámai felkiáltás egy blogbejegyzéshez fűzött megjegyzésből származik. A szerző szerint a hi5 (ejtsd: háj fájv) nevű internetes közösségi oldalhoz való csatlakozás végzetes lehet adataink biztonsága szempontjából. A regisztrálás után Dante poklába való belépéshez hasonlóan feladhatunk minden reményt, hogy személyes adataink és partnereink(!) érintetlenek maradjanak.

Olvasóink is tapasztalhatják, hogy az utóbbi időkben megnőtt a közeli-távoli ismerőseinktől vagy teljesen ismeretlenektől érkező ún. barátkérő levelek száma, amiben közlik, hogy szeretnének a barátunk lenni, és ehhez csatlakozzunk a hálózatépítő oldalhoz. A hetente több ehhez hasonló levelet legjobb spamnek jelölni, és örökre, megnyitás nélkül törölni. Sokan azonban másként gondokodnak:

"Persze, beugrunk megnézni az ismerős fotóit, barátait, egy kattintás csupán..." Ekkor azonban az "adj egy ötöst!" (a hi5, vagyis a high five szabad fordításban), vagyis a fiatalos stílusú, ismerkedési közösségi háló már el is kezd beszőni minket!

De hogyan hessegessük el a pókhálót, ami eltakarja a San Franciscó-i alapítású, immár öt éve létező oldal valódi célját? És mi is a valódi cél?

A magyar nyelven is elérhető oldalra tévedő látogatót a bejelentkezés (regisztráció) második lépésében az e-mail postafiók jelszavának megadására kérik, amit a gyanútlan felhasználók többsége meg is ad.

A következő lépésben ugyan látszólag van lehetősége, hogy kijelölje, mely ismerőseinek küldhet ún. barátkérő levelet a rendszer, a gyakorlatban ez nem működik. Vagyis minden felhasználót, akit levelezőprogramunk címtárában talált a közösségi oldal programja, már meg is fertőztünk... Adataikat "leszívta" a rendszer, következmények nélkül, hisz gyakorlatilag nem lehet büntetni. Pedig az adatkezelésről megtévesztően nyilatkozik, és hiába az új, szigorúbb ún. "spamtörvény" (vagyis az elektronikus kereskedelemről szóló törvény), úgy látszik, a hatóság (Nemzeti Hírközlési Hatóság, www.nhh.hu) nem tud érvényt szerezni a büntetésnek egy nem magyarországi székhelyű vállalkozással szemben. Talán még több bejelentés segítene?

A 2003-ban alapított oldal - e sorok írója szerint - elképesztő pimaszságának is köszönhetően világszerte a leglátogatottabb oldalak között szerepel. Népszerűsége kétes értékű, hisz közel sincs annyi szolgáltatása, mint riválisainak (http://mashable.com/2008/ 07/23/hi5-growth-2). Mégis látogatószámban maga mögé utasítja a szórakoztató, valódi közösségi szolgáltatásokat kínáló oldalakat, mint pl. a FaceBook-ot vagy a MySpace-t.

A hi5 magyar változata a jelek szerint agresszív levelezőtámadásának, a nehezített kilépésnek vagy figyelmetlen embereknek "köszönheti" népszerűségét, és egyben ellenségeit is. A passzív mérgelődésen kívül több dolgot is tehetünk, hogy megszabaduljunk a kéretlen levelek áradatától. Több magyar nyelvű tanácsadó blogger (http://ladyuser.blog.hu, http://www.viruskommando.hu) is felfigyelt a témára, érdemes tanácsaikat megfogadni!

Védekezés a hi5 csapdája ellen

1. Minden hi5-ről érkező barátkérő levelet töröljön! Ne lépjen be, ne regisztráljon, találkozzunk barátainkkal valódi tereken.

2. Ha már "megesett" felhasználóként olvassa ezt a cikket, rajta, küldjön bocsánatkérő levelet érzékenyebb partnereinek (tanárok, üzleti partnerek, főnök stb.), és jelezze, mi történt. Mutassa meg nekik, hogy az ún. barátkérő levél alján, apró betűkkel ott van a lehetőség: leiratkozás. Unsubscribe, ha oda beírják
címüket, akkor - elvileg - törli
a rendszer.

3. A barátkérő rendszerbe került partneradatokat nem tudja visszaszerezni, azonban nem szabad, hogy újra beléphessen a program a postafiókunkba, új címeket szerezni, adataink között kutatni. Cseréljük le a levelezőnkben használt jelszót, pl. a G-mailnél a Beállításokon belül a Fiók beállításánál lehet ezt megtenni.

4. Töröljük a hi5-ös postafiókunkat. Fiók beállítása, majd a Felhasználói fiók törlése menüpont. Keressük fel a hi5 azon szolgáltatását, ami az óvatos felhasználók számára ad lehetőséget, hogy távol tartsák magukat az oldaltól: http://www.hi5.com/friend/displayBlockInvite.do

5. Kerüljük az oldalt, mert még a leiratkozás után is hagynak kiskapukat, egészen megdöbbentő programozói trükkökkel. (Leiratkozás után is tárolva marad náluk a "kitörölt" teljes címlista, illetve az "egykori barátok" adatai. "Korábban törölve lett a fiókod. Viszszaállítsam?" - kérdezi a rendszer egy kommentező szerint.)

(Forrás: http://ladyuser.blog.hu,

http://www.viruskommando.hu/blog)

Veszélyes netes közösség
Veszélyes netes közösség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.