Lábujjhegyen vadászott a kígyók császára

Bolygónk első kígyói nem a tengerekben, hanem a szárazföldön alakultak ki mintegy 128 millió évvel ezelőtt – olvasható a Yale Egyetem kutatóinak tanulmányában. Az amerikai szakértők szerint az ősi kígyók apró hátsó végtagokkal rendelkeztek.

A kígyók őse éjszakai ragadozó volt, lopakodva vadászott, mozgását apró hátsó lábak segítették – erre a következtetésre 73 egykoron, illetve ma is létező kígyó és gyík fosszíliáinak, anatómiai jellegzetességeinek elemzésével jutottak. Valószínűleg a déli félteke meleg, erdős vidékein alakultak ki 128 millió évvel ezelőtt.

A Földön jelenleg 3400 kígyófaj él a talajon, a fákon és a vizekben. De arról eddig meglehetősen keveset tudtunk, hogy hol alakultak ki ezek a lények – a szakértők egyforma eséllyel voksoltak a tengeri és a szárazföldi bölcső mellett.

A kutatást irányító Allison Hsiang szerint a legmodernebb eljárásokkal sikerült válaszolni a kérdésre: a Laurázsia néven ismert egykori szuperkontinensen alakultak ki a kígyók. Hsiang szerint ebben a korban számos emlős és madár is megjelent a Földön.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.