Kütyükkel sózzák ránk a szolgáltatásokat

A válság miatt elvileg kevesebb mobiltelefont, szórakoztatóelektronikai és informatikai eszközt vásárolunk idén, ám a piac ettől még bővülni fog, csak a növekedés üteme lassul – derül ki a Deloitte kedden nyilvánosságra hozott iparági előrejelzéséből. A prognózisban az is szerepel, hogy kevesebb lesz a szolgáltatói kedvezmény, és amit kapunk, annak is megkérik az árát: olyan szolgáltatásokkal „csomagolják” egybe a készülékeket, amelyeket enélkül nem feltétlenül vennénk igénybe.

A teljes mobilpiac növekedése lefékeződhet, a globális és európai trendek alapján ugyanakkor az okostelefonok piacán mintegy 20 százalékos bővülésre lehet számítani. Várhatóan megnő a kártyafüggetlen telefonok részesedése, a mérséklődő operátor-kedvezmények ugyanis egyre kevésbé ellensúlyozzák a hűségszerződésekkel járó kötöttségeket. A vásárlók sűrűbben találkoznak majd olyan csomag-ajánlatokkal, amelyek például a televízió-készülékekhez kapcsolt kábeltévé-előfizetést, zenelejátszókhoz kínált zenei tartalmakat, vagy a számítógépek megvásárlásával együtt járó, bővített technikai támogatást illetve Internet-csomagokat tartalmaznak. A Deloitte figyelmeztetése szerint ez utóbbi kétélű fegyvernek bizonyulhat: a készülékekhez kínált prémium terméktámogatás növelheti a vállalatok bevételeit, a karbantartás-igényes eszközök kapcsán tett vállalások igen költségesek is lehetnek számukra.

A 2009-es esztendő egyik legnagyobb kihívása az lehet, hogy a tartalommegosztás-szolgáltatók képesek-e bevételt termelni a szervereiket elözönlő ingyenes felhasználói tartalomból. Nem kizárt, hogy a tartalmak közzétételéért a jövőben fizettetni fognak a felhasználókkal, például annak függvényében, hogy hány barátjukkal szeretnék megosztani azokat a nyilvános felületen.

A prognózis szerint idén is nőni fog az átlagos, televízió előtt töltött idő, amit tovább növelhet a digitális átállás, és a vele járó bővülő csatornakínálat. A háztartások a válság miatt várhatóan kevesebb pénzt szánnak „házon kívüli” szórakozásra, ami növeli a tévézés vonzerejét. Kihívások előtt állnak a nagy élő produkciók - például koncertek, vagy sportesemények - szervezői is.

Az előrejelzés készítői a digitális jogokat, szellemi tulajdont érintő, illetve a modern készülékek használatával összefüggő peres ügyek szaporodására számítanak. A cégek a kockázatokat főként azzal csökkenthetik, hogy a termékeik, szolgáltatásaik fejlesztésében részt vett összes vállalat felelősségét és jogait egyértelműen, és természetesen jó előre igyekeznek tisztázni. Fontos az is, hogy a cégek egy tervezett akvizíciót megelőzően igyekezzenek felderíteni és felmérni az összes kérdéses - például jogdíjakra vagy szellemi tulajdonra vonatkozó – követelést.

Komoly hatása lehet annak, hogy az Európai Bizottság a következő években a mobil végződtetési díjak mintegy 70 százalékos csökkenését szeretné elérni. A szolgáltatóknak megfelelően le kell modellezniük, hogy egy ilyen díjcsökkenés hogyan hat a profitjukra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.