Környezetvédelmi beruházás a Dunaferrnél

Évi mintegy 2 ezer köbméter szálló portól mentesíti Dunaújváros levegőjét az a 1,5 milliárd forintos költséggel megvalósult környezetvédelmi beruházás, amelyet csütörtökön avattak fel az ISD Dunaferr Zrt.-nél.

A nagyolvasztómű technológiájához tartozó ércelőkészítő és darabosító üzem új elektrosztatikus porleválasztó berendezése - az ipari elektrofilter - egytizedére csökkenti a levegőbe kerülő gázok porkoncentrációját. Ezzel az európai határértékek alatt marad a porkibocsátás - hangsúlyozta Sergiy Taruta, az ISD Korporáció Igazgatótanácsának és az ISD Dunaferr Zrt. felügyelő-bizottságának elnöke.

Az átadási ceremónián részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, és Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, és jelen volt Dmytro Tkach, Ukrajna magyarországi nagykövete, valamint Kálmán András, a város szocialista polgármestere.

Az ünnepségen Szili Katalin hangsúlyozta: a Dunaferr jó példája annak, hogy 8 ezer ember foglalkoztatásával miként lehet közvetve 100 ezer embernek megélhetést biztosítani, valamint, hogy miként lehet beruházásokkal segíteni a környezet megóvását.    

Szabó Imre környezetvédelmi-és vízügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a közelmúltban hatályba lépett az a minisztériumi rendelet, amely a finom, szálló por határértékét nagyon alacsony mértékben határozta meg az emberek egészségének védelme érdekében. A Dunaferr új beruházása jól fogja szolgálni a városban és a környéken élők egészségét - tette hozzá a miniszter.

Az avatási ceremóniát követő sajtótájékoztatón Lukács Péter, a cégcsoport stratégiai és műszaki vezérigazgató-helyettese ismertette az évi 1, 8 millió tonna acélterméket kibocsátó, tavaly 28 milliárd forint konszolidált árbevételt és 40 milliárd forint eredményt produkáló cégcsoport környezetvédelmi tevékenységét. Elmondása szerint az ISDF Dunaferr 2003 és 2006 között mintegy 6 milliárd forintot költött környezetvédelmi beruházásokra, ez az összeg 2008 és 2010 között 12 milliárd forinttal növekedhet.

Az újságírók előtt Szili Katalin hangsúlyozta: bár a környezetvédelem drága, "még drágább, ha nem foglalkozunk vele". A környezetvédelmi beruházások, a környezeti ipar bővítése a legjobb prevenciója az egészségvédelemnek és az egészség megőrzésének. Felhívta a figyelmet arra, hogy a pénzpiaci válság idején nem   csak a kedvezőtlen hatások kivédésével, minimalizálásával kell foglalkozni, hanem azzal is, miként tudjuk megtartani a munkahelyeket, esetleg növelni is a számukat.

A cégcsoport vezetőivel folytatott megbeszélésen elhangzott, hogy az ISD Dunaferrnél a válság ellenére is meg kívánnak őrizni minden munkahelyet, sőt a beszállítói kapacitást tovább akarják növelni - jelentette ki az Országgyűlés elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.