Konténeres vízerőmű a Ganztól

Konténeres mini vízerőművet és egy többfunkciós turbina-szivattyút fejleszt a Ganz EEG Kft. A főként exportra szánt berendezés a ritkán lakott hegyvidéki területek energiaellátásában segíthet.

A magyar vállalat a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból mintegy 184,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap az összesen 738 millió forint értékű projekthez. A pénzt egy konténeres mini vízerőmű prototípusának megépítésére és egy többfunkciós turbina-szivattyú gépegység üzemi jellemzőinek szimulációjára, valamint egy valós modell mérésére fordítják. A mini vízerőmű prototípusa várhatóan az év közepére készül el, a turbina-szivattyú fejlesztése pedig 2015 elején fejeződik be - közölte a Ganz EEG Kft.

Az új energiatermelő rendszer olyan távoli hegyvidéki területek áramellátásának gyors és gazdaságos megoldására szolgál majd, ahol a nagy távolságok miatt nem gazdaságos, illetve nem várható belátható időn belül villamosítás. A többfunkciós turbina-szivattyú pedig a tározó apasztásakor turbinaként, töltésekor szivattyúként működik. A konténeres mini vízerőmű iránt a vállalat tájékoztatása szerint máris nagy a piaci érdeklődés közép-ázsiai országokból, Oroszországból és Törökországból.

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. 2008-ban alakult, a Ganz Holding Zrt. és Atomenergomas Nyrt. tulajdonában álló magyar-orosz vegyes vállalat. A cég az elmúlt években az orosz piacra gyártott atomerőművi átrakó-berendezéseket és erőművi szivattyúkat, emellett a világ más részébe is szállít közepes és nagyméretű szivattyúkat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.