Kisfiúról nevezték el az új dinót

A hétéves Diego geológus szüleivel, Manuel Suarezzel és Rita de la Cruzzal Chile Patagónia nevű részén bolyongott. A szülők az Andok szikláit tanulmányozták, míg ő a húgával, Macarenával köveket gyűjtött. A fiú különös megkövesedett csontokra figyelt fel – paleontológusok utóbb igazolták, hogy egy addig ismeretlen dinoszauruszfaj maradványaira bukkant Diego.

Éles látását a szakma azzal köszönte meg, hogy róla nevezte el a lényt: a T. Rexszel rokon dinoszaurusz a Chilesaurus diegosuarezi nevet kapta. A struccméretű őslény a feje búbjától a farka végéig 3 méter hosszú lehetett és 145 millió évvel ezelőtt kóborolt egy akkori folyó völgyében. A különleges maradványokat 2005-ben találta meg Diego, a lényről azonban csak most számolt be a Nature.

A felegyenesedve járó Chilesaurus diegosuarezi hosszú nyakú növényevő lehetett, számos foggal. Martin Ezcurra, a Birmingham Egyetem (Nagy-Britannia) kutatója szerint úgy néz ki, mintha több dinoszauruszfajból állították volna össze. Éppen ezért tartott majd egy évtizedig a meghatározása, hiszen a kutatók eleinte azt hitték, hogy a csontmaradványok több lénytől származnak. Végül találtak egy szinte teljes csontvázat, ami megoldotta a rejtélyt.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.