Isteni kísérője akadt a jégmezők törpe lovagjának

Parányi hold kering a Makemake törpebolygó körül a Hubble űrtávcsővel tett felfedezés szerint. A kis szatellit alig látható a felvételen, mivel szinte elveszik a jeges kisbolygó vakító fénygyűrűjében.

Fotó: NASA, ESA, and A. Parker and M. Buie (SwRI)

A Hubble WFC3-as széles látószögű kamerája még tavaly készítette ezt a szenzációs felvételt a Naprendszer egyik legtávolabbi égitestjéről, de csak most hozták nyilvánosságra - tudósít a Phys.org. Az 1400 kilométer átmérőjű Makemake és alig 30 kilométeres kísérője a Kuiper-övben kering, a Naprendszert körülölelő jeges törmelék-korongban, és egyike a Naprendszer öt hivatalos törpebolygójának - méretben a harmadik -, melyek közül a legnevezetesebb és legnagyobb a Plútó.

A Makemake elnevezés némi magyarázatra szorul: az elsőre angolnak tűnő, következésképpen "Csináldcsináld"-nak is érthető szó valójában nem is állhatna közelebb a félrefordításhoz. A nemzetközi csillagászati unió - szokásához híven - egy mitikus lényről, jelesül a Húsvét-szigeteken élő Rapa Nui törzs termékenység-istenéről nevezte el a törpebolygót. Ez ugyan jóval pozitívabb, mint sorstársainak elnevezése (a két nagyobb törpebolygó közül a Plútó az alvilág római istenének, az Erisz pedig a viszály görög istennőjének nevét viseli).

Ezzel együtt, a Makemake elnevezés kissé izzadságszagúnak tűnik, mivel a bolygót Húsvétkor fedezték fel, erről ugrott be nekik a Húsvét-szigetek. Persze a Makemake még mindig jobban hangzik, mint a Húsvéti Nyuszi (a törpebolygó eredeti beceneve), vagy az újonnan felfedezett hold hivatalos elnevezése, az "S/2015 (136472) 1". Legalább becenevet találhattak volna jobbat szerencsétlen holdnak annál, hogy "MK 2".

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.