Kinek jó a monogámia és a házasság?

A kutatók szerint mindkét félnek. Érveikkel azokat a házassági elméleteket támadják, melyek szerint e szokás kialakulásához a vallás, illetve a nőkért folytatott harcok megszüntetésére irányuló törekvések vezettek.

Van, aki szerelemből, van, aki pénzért, van, aki a gyermekáldás miatt és van, aki azért házasodik meg, mert a szülei egyszerűen így határoztak. Bármi legyen is az indíték, elképzelhető, hogy a társadalmilag előírt monogámia és ennek megnyilvánulása, a házasság azért alakult ki, mert evolúciós szempontból előnyös.

Az angol Laura Fortunato szerint, miután a világ számos népcsoportjában ma is megtalálható a poligámia valamilyen formája, a monogámia nem tekinthető feltétlenül törvényszerűnek, kialakulása igazából rejtély, éppen ezért magyarázatra szorul.

A babiloni Hammurápi már i. e. 1790-ben meghozott törvényeiben előírta a monogámia gyakorlatát, ám a jelenség valószínűleg évezredekkel korábbra nyúlik vissza. Fortunato a monogám házasságot megkülönbözteti a páralkotástól vagy a szexuális monogámiától, mely szerinte valószínűleg már a korai emberekre, illetve elődeikre is jellemző volt.

Kutatótársával, az amerikai Marco Archettivel úgy vélik, a férfiak és nők ott létesítettek monogám kapcsolatot, ahol kevés volt a föld, és ahol kemény munkával járt a megművelése. A férfiak ugyanis nem akarták, hogy tulajdonuk értéke csökkenjen a túl sok örökös között való felosztás miatt.

A kutatók két generációt vizsgálva monogám és poligám férfiak viselkedését modellezték. Feltételezték, hogy a korai földműveléssel foglalkozó kultúrákban a nők nem sok anyagi segítséget jelentettek. Modelljükben a monogámia győzött a poligámia fölött, és így a tulajdon a genetikailag legközelebbi családtagra szállt.

Amennyiben ez a tulajdon elég értékes volt ehhez, a nők legtöbbször hűségesek maradtak, a férfiak pedig eszesek, mert tulajdonukat a hűséges feleség gyermekére hagyták. Így aztán mindkét félnek előnyös volt a monogám házasság.

Fortunato úgy véli, a gazdálkodás 10 000 évvel ezelőtti kialakulása és elterjedése járult igazán hozzá a monogámia kialakulásához, miután a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató időszakban nem volt értelme egy adott földterületet birtokolni. A növekvő népesség, a technikai haladás következtében a mezőgazdasági termelés fokozódott, megnőtt a földek értéke a jövő generációk számára. Fortunato úgy gondolja, az egyes kultúrák olyan vallást tesznek magukévá, mely monogám vagy poligám értékeikhez illik, nem pedig fordítva.

Sarah Blaffer Hrdy, amerikai antropológus szerint az emberek mindig is elég rugalmasak és megalkuvók voltak életük egyéb területein, miért lenne ez másként épp házasodási szokásaikban?

Evolúciós szempontból talán helyes lépés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.