Kindle 2: ennyit tud egy e-könyvolvasó

Kipróbáltuk mit tud az Amazon Kindle 2 elektronikus könyvolvasó, amelyet a papírújságok megmentőjének tartanak. Az eredmény felemás, de van benne fantázia.

Amerikából rendeltük a Kindle2 készüléket, amely gyorsan és puritán csomagolásban érkezett. Első ránézésre a csomagolás újrahasznosított papírból készült, az erre utaló jelzést diszkréten helyezték el a csomagoláson. A tartozékokat nem vitték túlzásba: egy vékony kezelési utasítás és egy USB töltő található a csomagban, amerikai konnektor-csatlakozóval. Utóbbi miatt fanyalogni nincs okunk, a szolgáltatás egyelőre Magyarországon nem elérhető, s okkal feltételezhetjük, hogy azon EU-országokba, ahol van szolgáltatás, európai dugóval szállítják a cuccot.

Az e-könyv olyan, mint egy apró tábla-számítógép, de sokkal könnyebb, monokróm a kijelzője, kicsi a billentyűzete, és ami a legfontosabb: különleges a képernyője. Gyakorlatilag energia nélkül őrzi meg előző állapotát, s csak a változáshoz, lapozáskor fogyaszt, akkor is keveset.

Első használatkor néhány másodperc alatt betölti az operációs rendszert, ez elég idő arra, hogy tanulmányozzuk a főbb gombokat: lapozó-billentyűket, menü-gombot, valamint a vissza és a "home" billentyűket.

Az üdvözlő üzenet névre szóló, s a felhasználási feltételek elfogadása után egy "szűz" rendszert láthatunk: benne a Kindle elektronikus dokumentációjával, s a linkkel, amelyen keresztül a tartalom-rendeléshez jutunk. A kütyüben egy mini 3G modem és egy SIM kártya van beépítve, amely minden hálózaton működik, több, mint 100 országban.

Mennyi az annyi?

Tartalmat ennél jóval kevesebb országban kínálnak, viszont az Amazon figyelt arra, hogy az utazó Kindle tulajdonosok a világ legnagyobb részén tudjanak könyveket letölteni: nem ügy, a készülék majd' 300 dolláros árába belefér egy kis mobilköltség, ráadásul a Kindle könyv és újságformátum alig foglal megabájtnyi helyet, így a cég nem megy csődbe a mobilozó Kindle tulajdonosok miatt. Nyilván kedvező megállapodásuk van a lefedettséget biztosító mobilszolgáltatókkal.

Egy könyv átlag 45 másodperc alatt érkezik meg, és átlagosan 10 dollárba kerül. A Kindle kéthetes hozzáférést ad a legtöbb napilaphoz, próbaként. Csehországban a The Prague Post című lapot tették Kindle kompatibilissé, míg az Egyesült Királyságban a Times, a Daily Telegraph, az Independent és a Daily Mail érhető el. A havi előfizetés átlagosan 23 dollár, míg egy megjelenés másfél-két dollár körül van. Ez nem több, de nem is sokkal kevesebb a papír lapok áránál.

Az új Kindle-2 már 16 szürke árnyalatot különböztet meg 4 helyett, ami egy nagyságrendnyi minőségjavulást hoz a képek megjelenítésében. Felbontása 170 pont/hüvelyk, ami kevésnek tűnik, de a kép teljességgel élvezhető. Nem érintőképernyő, amikor keresünk, akár egy szövegrészt, akár a Kindle Store-ban, a billentyűzetet kell használni. Lapot, vagy könyvet letölteni természetesen az előre megadott hitelkártyaszám segítségével lehet . 

Olvasás, könnyen

Ami az olvasást illeti, hozzá kell szokni, hogy a közepes képernyő és a nagyobb betűméret mellett egy cikken belül is sokat kell lapozni, de egy-két nap elteltével ez nem zavaró. A táskákba sokkal jobban elhelyezhető, mint egy papír újság, s a metrón állva is könnyedén olvasható. Semmi baj nincs ezzel, leszámítva, hogy nincs papír-szaga és nem lehet gyújtósként használni a kandallóban. Ha kiadó lennék, egész biztosan invesztálnék a Kindle tartalom fejlesztésébe, mert minden egyes példánnyalkomoly papír-költséget lehet megtakarítani.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Igaz, ami igaz, abban kételkedem, hogy a magyarok tömegével rendelnének a ötvenezres cuccból. Még akkor sem lenne túl nagy forgalma, ha sok hazai lap lenne elérhető az Amazonon. E pillanatban ugye egy sem, lévén a szolgáltatás Magyarországon nem elérhető. Az ár egyébként nem nagy probléma: ahogy haladunk előre az időben, lesz még olcsóbb is.

Mi a konkurencia?

Sok konkurense van a Kindle-nek, legismertebb a Sony Reader-család. A Wikipédia megemlíti még a Hanlin eReadert és a Booken Cybookot. Mégis a legveszélyesebb az iPhone és bármely nagyobb, érintőképernyős mobiltelefon.

A képek is elvezhetőek a monokróm képernyőn
kindle-2
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.