Kincsekre bukkantak a metrónál

Megkövesedett élőlények maradványaiban gazdag leletre bukkantak a Los Angeles Megyei Képzőművészeti Múzeum közelében egy metróbővítést előkészítő feltárás során.

A fosszíliák főleg puhatestűek maradványait őrzik, de a feltételezés szerint egy oroszlánfóka száját is megtalálták, ami a kutatók szerint akár kétmillió éves lehet. Akkoriban a Csendes-óceán jóval mélyebbre nyúlt be a szárazföldre, mint manapság - utalt rá szombaton a feltárásról beszámoló Los Angeles Times.

Kim Scott paleontológus szerint a város Miracle Mile-nak nevezett része (a Wilshire Boulevard közel három kilométeres szakasza) a legutóbbi jégkorszak élővilágának legizgalmasabb maradványait rejti. Manapság múzeumok, éttermek és lakóházak állnak ezen a helyen, ahol egykor mamutok, kardfogú tigrisek ragadtak bele a gőzölgő mocsárba, és az megőrizte csontvázaikat.

A Los Angeles nyugati metróvonalának bővítéséhez végzett előzetes feltárás közben bársonykagylók és egyéb kagylók, csigák és egy - jelenleg rendes körülmények között Kalifornia középső részének erdőiben található - fenyőfajta háromméteres darabjának maradványát is fellelték.

A szakértők arra számítanak, hogy amikor a metróépítkezés elkezdődik, további leletek is napvilágra kerülnek. "Los Angeles őstörténeti múltja találkozik metrójának jövőjével" - jegyezte meg a közlekedési hatóság szóvivője, Dave Sotero.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.