Kína végleg bezárta a Gmailt

A Gmail már hosszabb ideje elérhetetlen Kínában, a szolgáltatáshoz azonban kerülőúton hozzá lehetett férni – mostanáig.

Az internetes forgalmat szűrő kínai állami tűzfalon a Gmailhez kötődő összes forgalom fennakad. Az egyik kínai székhelyű jogvédő szervezet a „Kínai Nagy Tűzfalat" okolta a szolgáltatás múlt pénteken kezdődött szüneteléséért. (Peking üzemelteti az internetet cenzúrázó legbonyolultabb rendszert.) Az e-mail szolgáltatás VPN-en még használható, minden más eddig működő megoldás leállt.

A Gmail már hosszabb ideje elérhetetlen Kínában, a szolgáltatáshoz azonban kerülőúton eddig hozzá lehetett férni. Az Outlook vagy Thunderbird ugyanis POP3, SMTP vagy IMAP protokollon tud kommunikálni a Google szervereivel, és le tudja húzni az ott tárolt leveleket. Mostantól azonban már ezt is blokkolja a Nagy Kínai Tűzfal, az egyetlen megoldás így a VPN-en keresztüli elérés maradt. A VPN ugyanis – olvasható a hwsw.hu szakportálon – nem csak titkosítja az átmenő forgalmat, de a tűzfal felé láthatatlanná teszi a forgalom valódi végpontját.

A Gmailt azért piszkálják a kínai hatóságok, mivel ezt a szolgáltatást előszeretettel használják a kínai aktivisták. A Google szerint emiatt folyamatosan támadják a rendszert, eddig azonban sikertelenül. A tiltás oka prózai, az országban elérhető szolgáltatásoknak teljes kontrollt kell biztosítaniuk a tartalom (és az azt feltöltő felhasználó adatai) fölött a helyi hatóságoknak, az ezt megtagadó szolgáltatásokat Kína egyszerűen blokkolja. Kínai ellenzékiek szerint Peking azért gyorsította fel 2013-ban a külföldi internetes cégek szolgáltatásainak blokkolását, hogy a világtól elzárt belső internetszolgáltatást hozzon létre.

A hatóságok Google-ellenessége miatt az informatika ezen területe jellemzően a hazai (megbízható) szolgáltatók – a Tencent, az Alibaba vagy a Baidu – kezébe került.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.