Kezdjük megszeretni a legális letöltéseket

Többen használnak legális letöltési lehetőségeket 2014-ben, mint korábban – derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület felkérésére végzett, ezerfős reprezentatív közvélemény-kutatásból, ami azt vizsgálta, hogyan viszonyulnak az emberek a hamisítás jelenségéhez.
Négy kérdéscsoportot vizsgáltak: a hamis termékekkel kapcsolatos vásárlási szokásokat, a motivációkat (miért és hol vásárolnak az emberek hamis termékeket), a hamisítással kapcsolatos attitűdöket és az internetes letöltések témáját.

Bendzsel Miklós, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettese szerint egyre jobban tudatosul az állampolgárokban, hogy a hamisítás miatt munkahelyek szűnnek meg (59 százalékuk gondolja ma így), és hogy az ilyen termékek forgalma növeli a szervezett bűnözés bevételeit (70 százalékuk vélekedik így). Előrelépés az is, hogy a legális internetes letöltési lehetőségek ismertsége 2013-hoz viszonyítva tovább nőtt. Míg az előző évben csak az internetezők 63 százaléka, addig ma már 70 százalékuk ismer ilyen felületeket.

2014-ben a megkérdezettek 77 százaléka nem vásárolt hamis terméket. Azokra, akik nem így döntenek, továbbra is jellemző az alacsony ár preferálása és a fiatal életkor. Az adatok szerint a fiatal középkorúak vesznek a legnagyobb arányban hamis ruhát és illatszert. A településtípus szintén sok tekintetben meghatározza a hamis termékekkel kapcsolatos vásárlási szokásokat: a budapesti lakosok minden hamis terméktípust átlagon felüli mértékben fogyasztanak, míg a községek lakói jelentősen átlag alatti mértékben vásárolnak hamis termékeket.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.