Kevesebb számítógépet veszünk

A világban és Magyarországon is csökkentek tavaly a számítógép-eladások. Mióta a PC-k szerepelnek a statisztikai adatgyűjtésben, ilyesmi még nem fordult elő (2007-ben még 10 százalékkal nőtt a számítógép-piac). Ráadásul aligha valószínű, hogy átmeneti visszaesésről van szó: a szakértők arra számítanak, hogy a lejtmenet az idei évben is folytatódik.

 

Számítógép-oktatás az alsómocsoládi könyvtárban
Számítógép-oktatás az alsómocsoládi könyvtárban

Az IDC piackutató cég adatai szerint szerint a tavalyi negyedik negyedévben 0,4 százalékkal kisebb volt a személyiszámítógép-szállítások volumene az egy évvel korábbihoz képest. Jelentős, 3,5 százalékos visszaesést tapasztaltak az amerikai piacon. A recesszió az összes termékkategóriát érinti, egyedül az 500 dollárnál olcsóbb hordozható számítógépek piaca mutat némi bővülést (ezen belül a legolcsóbb alternatívát jelentő, kicsi és olcsó netbookokból 160 százalékkal többet adtak el, mint 2007-ben).

A csökkenés lényegesen nagyobb is lehetett volna, ám a gyártók hatalmas árlefaragásokkal igyekeztek mozgásban tartani a piacot. Ebből következik, hogy a bevételek még elszomorítóbb képet mutatnak. A kereslet nagyságrendjének és irányának változásához a gyártók eltérő mértékben tudtak alkalmazkodni, ami az erőviszonyokat is átalakította: a legnagyobbnak számító HP valamelyest erősödött, az "ezüstérmes" Dell kismértékben gyengült. Előretörtek a távol-keleti PC-gyártók, mindenekelőtt Toshiba, az Acer, illetve a netbook-hullámot elindító Asus (az IBM személyiszámítógép-üzletágát átvevő Lenovo részesedése viszont csökkent).

Magyarországon a globális átlagnál nagyobb volt a visszaesés: az utolsó negyedévben 35 százalékkal csökkentek az asztaliszámítógép-eladások az egy évvel korábbihoz képest, a laptopok piaca pedig 8 százalékkal lett szűkebb. Elsősorban a céges és közületi megrendelők eltűnése okozta a recessziót, egyéni vásárlókból alig volt kevesebb mint 2007-ben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.