Kétmagos a Föld

Amerikai és kínai kutatók felfedezése szerint a Föld belső magja lényegében két mag. A mag belsejében ugyanis egy másik mag található – a bolygó fejlődésére akár új magyarázatot adó felfedezést a Nature Geoscience-ban közölték.

A felfedezéshez egy földrengés-előrejelző technológia újszerű alkalmazása vezette el az amerikai Illinois Egyetem és kínai Nanjing Egyetem kutatót. „Annak ellenére, hogy a Föld belső magja kicsi - kisebb, mint a Hold - van néhány igazán érdekes funkciója” – véli Xiaodong Song, az Illinois Egyetem geológia professzora, aki szerint, ha ezt megértjük, közelebb jutunk a Föld kialakulásához, a mélyben zajló folyamatok feltérképezéséhez.

A kutatók által használt technológia nem a földrengések során keletkezett elsődleges lökéshullámokat elemezte, hanem a későbbi rezonanciákra figyelt. A jelek elemzése során tapasztalt anomáliák szerintük egyetlen dologgal magyarázhatók: a Föld belső magjának van egy belső-belső magja. A belső-belső mag átmérője fele a belső mag teljes átmérőjének. A belső mag külső rétegében a vaskristályok észak-déli irányban állnak, a belső-belső magban azonban nagyjából kelet-nyugati irányultságot vesznek fel.

A kutatócsoport szerint ez az eltérés eltérő kristályszerkezetet, megjelenési formát jelenthet. Song szerint a két különböző régió esetleg magyarázatot adhat a belső mag fejlődésére. „Például a Föld fejlődéstörténetében a belső mag nagyon drámai deformációs hatásokat élhetett át. E folyamat kulcsfontosságú lehetett.”

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.