Két fontos díj a gravitációs hullámokért

A hárommillió dollárt érő Breakthrough Prize (Áttörés-Díj) jelenleg a legnagyobb pénzösszeggel járó tudományos elismerés, körülbelül háromszor akkora összeg üti a díjazottak markát, mint amennyi a Nobel-díjjal jár. A díjat internetmogulok és milliárdosok alapították, köztük Sergey Brin, a Google vezére, Mark Zuckerberg, a Facebook alapító vezetője és Jurij Milner, fizikus végzettségű kockázati befektető. Három kategóriában osztanak elismerést: élettudományokban, fizikai alapkutatásokban és a matematikában elért „áttörésért” lehet elnyerni a sajtóban a „XXI. század Nobel-díjaként” nevezett kitüntetést.

Most az úgynevezett Speciális Díj odaítéléséről döntöttek, melyet kizárólag Milner alapított, és most első alkalommal adták ki. 

Ebből a díjból egymillió dolláron egyenlő részben a LIGO három alapítója, Ron Drever, Kip Thorne és Rai Weiss osztozik, míg a fennmaradó 2 millió dollárt a gravitációs hullámok első közvetlen észleléséről, „felfedezéséről” szóló tudományos cikk 1005 társszerzője, valamint hét, a bizottság által megjelölt fizikus, azaz összesen 1012 fő osztozik ugyancsak egyenlő arányban. A díjazottak között van kilenc Magyarországon élő és dolgozó fizikus (négyen az Eötvös Loránd Tudományegyetem, ketten a Szegedi Egyetem LIGO-csoportjaiban kutatnak, hárman pedig a Wigner Intézet VIRGO-csoportjának tagjai), de van közöttük három Amerikában élő magyar származású tudós is.

Frei Zsolt, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára, az itt 2007-ben megalakult LIGO-csoport vezetője, az MTA-ELTE Lendület Asztrofizikai Kutatócsoport alapítója elmondta, hogy Kip Thorne és Rai Weiss levélben fejezte ki „sajnálkozását” a LIGO együttműködés tagjainak, miszerint kellemetlenül érzik magukat a rájuk irányuló „túl nagy figyelem” miatt. Frei megjegyezte, ez a szerénység és baráti önzetlenség mindvégig jellemezte a két tudóssal folytatott együttműködést. A harmadik alapító, Ron Drever betegsége miatt sajnos már nem tud részt venni a tudományos közéletben.

Ugyancsak most jelentették be, hogy a Gruber Kozmológiai Díjat ugyancsak Drever, Thorne és Weiss, illetve a „LIGO csapat” kapta a felfedezésért. Ez a díj félmillió dollárral jár, és ez év nyarán New Yorkban, a 21. nemzetközi „Általános Relativitáselmélet és Gravitáció” konferencián fogják átadni. A konferenciát a New York-i, a LIGO-ban is részt vevő magyar tudósok szervezik, és jelen lesz rajta Frei Zsolt is, hiszen az ELTE szeretné elnyerni a jogot, hogy e nagy nemzetközi konferenciát 2019-ben, Eötvös Loránd halálának 100. évfordulóján Magyarországon rendezhessék.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.