Két földnyi bolygó karamboljából jött létre a Hold

Csillagászok megfejtették a Hold keletkezésének talányát. A Nature-ben megjelent közlemény szerint bolygókísérőnk a fiatal Föld és egy valaha volt, Theia nevű, a Földdel teljesen azonos összetételű égitest összeütközéséből született.
A Hold a karambolt követő törmelékfelhő összetömörüléséből állt össze. Anyagának nagyobb része viszont a kutatók által elvégzett számítógépes szimulációk alapján az egykori Theiából származik, amelynek izotópos összetétele némileg különbözhetett a Földétől. Ez megmagyarázhatja, hogy például a wolframnak a Holdon kissé más izotópjai vannak, mint a Földön.

A Haifai Műszaki Egyetem, a Technion kutatói által leírt elmélet nem nagyon különbözik a hetvenes években felvetett becsapódási teóriától, miszerint a Hold 4,5 milliárd évvel ezelőtt a Föld és egy Marshoz hasonló bolygó összeütközéséből született. Ezt azonban a Föld és a Hold hasonló összetétele jelentősen megkérdőjelezte, hiszen ha az elképzelés igaz lenne, akkor a Marsnak a Földétől jelentősen különböző kémiai lenyomata is nyomot hagyott volna a Holdon.

Az új elmélet ezzel szemben azt valószínűsíti, hogy a Föld és a Theia közel azonos távolságra voltak a Naptól s ugyanabból a proto-planetáris anyagból keletkezhettek, így eleve nagyon hasonló alkotórészekből épültek fel.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.