Két év múlva űrhajót akar küldeni a Marsra Musk

A SpaceX egy Twitter-üzenetben bejelentette: 2018-ig elindítja első, ember nélküli Dragon űrhajóját a Mars felé.

A korszerűsített kapszula útjához a NASA műszaki segítséget nyújt az út során gyűjtött adatokért cserébe.

A Red Dragon (Vörös Sárkány) voltaképpen egy korszerűsített változata annak az űrhajónak, mellyel a SpaxeX már embereket is szállított a Nemzetközi Űrállomásra és vissza. A felbocsátáshoz egy javított, ám a gyakorlatban még ki sem próbált Falcon 9 hordozórakéta szolgáltatja az energiát. Az űrhajó falába épített négy Super Draco nevű hajtómű az indításnál vagy landolásnál észlelt vészhelyzet esetén segít: indulásnál például 30 másodperc alatt lerobbantja a hordozórakétáról és 1500 méteres magasságba emeli a Dragont, ahol az megkezdheti a lassú ereszkedést és az ernyő kibontását, hogy azután az óceánban landoljon.

Elon Musk régóta tervezi, hogy meghódítja a Marsot
Elon Musk régóta tervezi, hogy meghódítja a Marsot
Mario Anzuoni / Reuters

A SpaceX tulajdonosa, Elon Musk régóta tervezi, hogy meghódítja a Marsot, és egy tegnapi Twitter-üzenetében kijelentette: a Dragon 2 a Naprendszerben bárhol képes lesz leszállni.

A Red Dragon missziót az első kísérleti útnak szánja, de hozzátette, embereket egyelőre csak a Föld–Hold távolságban van értelme utaztatni, mert a hosszabb távú űrutazások egyelőre még túl kockázatosak.

A NASA jelenleg fejleszti a Lockheed Martin céggel közösen a hosszabb távú űrutazásokra alkalmas Orion űrhajót és az ehhez alkalmas hordozórakéta-rendszert. Ez azonban egy vagy több olyan lakómodult is tartalmaz majd, mely az induló és visszatérő kabinhoz csatlakozna. A SpaceX épp a közelmúltban vitt föl egy felfújható lakómodult a Nemzetközi Űrállomáshoz, melynek továbbfejlesztett változatait már a hosszabb távú űrutazásoknál is tervezik felhasználni.

A Mars iránti érdeklődés megélénkülését jelezte a kínaiak néhány nappal korábbi bejelentése, miszerint 2020 körül ők is űrhajót akarnak küldeni a Vörös Bolygóra, méghozzá egy automata Mars-járóval, mely adatokat szolgáltatna bolygószomszédunkról.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.