Két bolygó is lehet a Plútón túl

Két, akár a Földnél is nagyobb bolygó keringhet a Plútón túl – írta a The Independent a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters hírére hivatkozva.
Spanyol tudósok szerint a Naptól ilyen távolságra keringő objektumoknak véletlenszerűen kellene mozogniuk, azonban a mérések arra utalnak, hogy valami láthatatlan objektum rángatja ezeket, s teszi rendezettebbé mozgásukat. Arról évtizedek óta megy a vita, hogy vajon léteznek-e ezek a bolygók?

2014 nyarán például már megjelent egy hír arról, hogy spanyol kutatók szerint két bolygó keringhet a Plútón túl. Érdekes módon az a bejelentés ugyanahhoz a madridi Carlos de la Fuente Marcos-hoz (madridi Complutense Egyetem) köthető, akinek hasonló tartalmú tanulmányát most ismét felkapta a sajtó. Marcos a Kozai-mechanizmusként ismert jelenségre alapozza számítógépes algoritmusokból leszűrt feltevését. Ennek lényege: egy távolabb keringő, nagyobb bolygó gravitációjának hatására a belső kisebb tömegű égitest (aszteroida) pályája lassan ide-oda billeg.

A csillagászok egy része kétkedve fogadta a bejelentést. A Naprendszer kialakulását leíró (általánosan elfogadott) elmélet ugyanis nem teszi lehetővé bolygók képződését a Neptunusz pályáján túl. Az sem erősíti az elméletet, hogy alig tucatnyi objektum pályaadataiból jutottak a spanyolok erre a következtetésre. A madridiak a következő hónapokban újabb kisbolygó adatait ígérik. „Amennyiben mások is megbizonyosodnak eredményeink igazságáról, a csillagászat forradalma indulhat el" - idézte a brit lap de la Fuente Marcos-t.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.