Készül az agybalátó sisak

Fejen viselhető, szuperérzékeny agyszkennert fejleszt a GE – a sisak pozitronemissziós tomográfiával (PET) forradalmasíthatja az agyi képalkotást.

Az amerikai mérnökök azt remélik, hogy a nagy felbontású és érzékeny szkenner lehetővé teszi az orvosok számára a sejtszintű, összetett biológiai struktúrák vizsgálatát – miközben a beteg mozgásban van, így lekövethető az agy motoros tevékenysége. A sisak formájú szkenner a neurológiai rendellenességek vizsgálatára is alkalmas lehet.

A projekt Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke által 2013 áprilisában életre hívott kezdeményezés, a Brain Initiative része. Céljai között szerepel az agyi képalkotás új módozatainak kifejlesztése, az agyi funkciók vizsgálata, többek között az Alzheimer-kór, az autizmus, az agyrázkódás és hasonló agyi működészavarok és rendellenességek felismerése, kezelése és megelőzése.

Magyarországon idén februárban döntött a kormány a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) támogatásáról. A Magyar Tudományos Akadémia részvételével megvalósuló négyéves kutatási program célkitűzéseit a Kutatási Technológiai és Innovációs Alap 12 milliárd forintos támogatásával valósíthatják meg a konzorciumi partnerek.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.