Kész a sasleltár

702–735 rétisast, 272–280 parlagi sast, 5 fekete sast és 4 szirti sast figyeltek meg a január 16-18. között immáron tizenkettedik alkalommal megszervezett Országos Sasleltáron. Az utóbbi évek átlagának megfelelően átlagosan 4 rétisas és 1,5 parlagi sas telel 100 négyzetkilométerenként hazánkban.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását. Az egy időben történő megfigyelések miatt „sasszinkronnak" nevezett kezdeményezésen rekordszámú, 394 felmérő vett részt. A sok „sasolónak" köszönhetően idén növekedett a megfigyelt területek száma és területe is. A nagy lefedettségnek köszönhetően a legtöbb sas is idén került lencsevégre, de a sasok „sűrűsége" nem változott az átnézett területeken.

A leggyakrabban megfigyelt ragadozómadár-faj az egerészölyv volt 5 762 példánnyal. Kékes rétihéjából 722, vörös vércséből 882, karvalyból 263, gatyás ölyvből 300, kerecsensólyomból 45, vándorsólyomból 42, kis sólyomból pedig 63 egyedet láttak. A rejtett életmódú héjából mindössze 28, a ritka pusztai ölyvből pedig 3 példány került elő. A vonuló, de az utóbbi években egyre gyakrabban áttelelő barna rétihéjából 55 egyedet figyeltek meg.

Az országos sasleltár nem titkolt célja, hogy a sas-állományok felmérése mellett az illegális ragadozómadár-mérgezések felderítését, hatásuk monitorozását és visszaszorítását is elősegítse. Hazánk ugyanis élenjáró a régióban a madarak ellen elkövetett bűncselekmények számában, amely esetek csökkentése a hozzánk külföldről érkező sasok védelme miatt nemzetközi felelősségünk.

Itt nézhet grafikonokat a sasszinkronról.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.