Kémiai Nobel-díj nanomikroszkópért

A szuperfelbontású mikroszkópia alapjainak kidolgozásáért kapta az idei kémiai Nobel-díjat az 1953-ban született William Esco Moerner (Stanford Egyetem), az 1960-ban született Eric Betzig (Howard Hughes Orvosintézet) és az 1962-ben született Stefan Hell. Az Aradon született román-német származású Hell a göttingeni egyetem professzora.
Fotós dolgozik a díjazottak kihirdetésén
Fotós dolgozik a díjazottak kihirdetésén
Reuters
A kémiai Nobel-díjat 1901 óta ítéli oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia a kémia területén kimagasló eredményt elért személyeknek. Az indoklás szerint az idei nyertesek munkájának köszönhetően valós időben, a vizsgált minta károsítása nélkül figyelhetünk meg biokémiai folyamatokat.

A szuperfelbontású mikroszkópok csak néhány éve jelentek meg – elnevezésüket a kivételesen jó felbontásuk, azaz a velük készített képek részletgazdagsága miatt kapták. A felbontás a mikroszkópok esetében az a távolság, amelynél még két pont különállónak látszik. A klasszikus optika törvényszerűségei szerint a hagyományos mikroszkópok segítségével a felbontás nem lehet jobb, mint az alkalmazott fény hullámhosszának megközelítőleg a fele, azaz tipikus esetekben mintegy 200 nanométer – ez az Abbe-törvény. Az ennél közelebb elhelyezkedő két pontot tehát eddig a mikroszkópok egynek látták. A technika ugrásszerű fejlődésével az elmúlt tíz évben három-négy olyan mikroszkópos módszer is ismertté vált, amelyeknek segítségével – speciális műszaki megoldások és trükkök alkalmazásával – a felbontás javítható volt.

A három most elismert kutató fluoreszcens molekulák segítségével zseniális módszerrel kerülte meg a 200 nanométeres felbontási határt. Munkásságuknak köszönhetően a nanotartományban is követhetők a biokémiai folyamatok – az idegsejtek kapcsolódása, a Parkinson-kóros betegek agyában a fehérjék lerakódása.

Stefan W. Hell ünnepel
Stefan W. Hell ünnepel
Swen Pförtner / MTI/EPA

A svéd akadémia két eljárást díjazott. A Stefan Hell által 2000-ben bemutatott STED mikroszkóp két lézersugár segítségével állít elő akár hatvan nanométeres felbontású képet. A Hell által kifejlesztett fénymikroszkóp elsőként tette lehetővé élő sejtek molekuláris struktúrájának megismerését. A korábbi fénymikroszkópokkal ez lehetetlen volt, az elektronmikroszkóp pedig csak preparált, halott sejtek vizsgálatát tette lehetővé.

Eric Betzig és William Moerner egymástól függetlenül dolgozták ki az egy molekula mikroszkópia módszert. A vizsgálni kívánt fehérjéket és más molekulákat színesen világító (fluoreszcens) festékekkel jelölték meg, a mintát azonban nem fentről, hanem oldalról világították meg, így elkerülték, hogy a vizsgálni kívánt terület mellett elmosódott foltok is legyenek. A felbontást húsz nanométeres értékre vitték le. Eric Betzig 2006-ban mutatta be első alkalommal ezt a módszert. Ezeket az eljárásokat – nanoszkópiának is szokták nevezni – ma már világszerte használják.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.