Kell a látvány

A kertévék jöttek 1997-ben, aztán a dokucsatornák. Egyből annyi lett a korszerű, hazai készítésű ismeretterjesztésnek! Maradt egy-két stúdióműsor, beszélgetős uncsi program, veretes, ám múltidéző mélyböffentéses stílusban készült, többnyire társadalomtudományi kisfilm, és egy ideig még húzta a ­Delta.

Majd méla csend, miközben az iskolákban az újabb és újabb tantervkisiklások egyre kevesebb természettudományos órát hagytak a diákoknak, amivel párhuzamosan – eszközpark, jó tanárok és idő híján – kihaltak az órai kísérletek is. Az eredmény: a gazdasági versenyképességet megalapozó műszaki és természettudomány mostoha helyzete a pályaválasztásban.

Az elmúlt években aztán a Spektrum Brutális fizika sorozata megmutatta, új korszak jöhet. Csak egy ötlet és egy jó ismeretterjesztő képességekkel megáldott szakember kell ehhez: mint Härtlein Károly, a Műegyetem kísérleti fizika tanszékéről, a tavaly kezdődött Brutális biológiában pedig Szerényi Gábor, Rácz Tanár Úr-életműdíjas bio­lógiatanár.

A béka brutális vége
A béka brutális vége

A csatorna most négy résszel folytatja e sorozatot, mely sok ügyes ötlettel, korszerű hangvétellel, látványos kísérletekkel meglepően sok nézőt vonz. Az első rész a vérkeringést szemléltette a műsor címéhez hűen egy béka szívének kivágásával (kislányom, aki mögöttem figyelte a műsort, inkább új mobilját bütykölte...). A méretarányos fazsiráfot, amivel azt mutatták be, hogy az a hatvan liter vér, amelyet a szíve keringet, miért nem okoz problémát az állatnak, amikor lehajol, már sokkal jobban szerettem. Mindenesetre kíváncsian várom a további részeket.

Brutális biológia
Spektrum-sorozat

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.