Kelemen körül összedőlt a világ

Először közvetítette kamera élőben egy parlagisas-fészek leszakadását! Az esemény rendkívüliségét fokozta, hogy a fészek nem volt üres - egy kirepülés előtt álló fióka is volt benne. Ez a madár nem más volt, mint Kelemen, akit több ezren figyeltek egy fészek webkamera segítségével.

Kelemen már tojás korában elárvult – olvasható a parlagisas.hu honlapon. A magára hagyott fészekből szerencsére időben kimentették és mesterségesen kikeltették a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei. Később egy meddő párnak adták sikerrel örökbe a kis túlélőt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Kelemen június végén kapott színes jelölőgyűrűt és egy webkamerát a fészek fölé, hogy az érdeklődők a kirepüléséig élőben figyelhessék. A kutatók azt remélték, hogy „Kelemen" sorsa ennyi hányattatás után a továbbiakban normális mederben halad tovább. Nem így történt. Előbb a kamera romlott el, majd eljött a július ötödike. A délelőtt csendesen telt, a kamera élő közvetítése alapján Kelemen a fészekben ide-oda mászkálva várta etetőszüleit. Délután kettőkör azonban a fészek minden előzmény nélkül, egyik pillanatról a másikra megmozdult, majd a dőlés néhány másodpercre megállt.

A fióka amúgy nem ijedt meg különösebben, szárnyával egyensúlyozva megoldotta a helyzetet. Néhány pillanat múlva a fészek végérvényesen dőlni és zuhanni kezdett. Kelemen rendkívül ügyesen a megdőlő fészek felső részére gyalogolt, majd a zuhanást kezdeti szakaszán kiugrott a fészekből. A fióka szerencsésen túlélte a mintegy 15 méteres zuhanást, és mivel kiugrott a leszakadó fészekből, elkerülte a lehulló gallyak tömegét is.

A szakmai stáb egy ideiglenes műfészek megépítése mellett döntött, amit folyamatos munkával néhány óra alatt sikerült elkészíteni egy közeli fára. Az érthetően zilált idegállapotú „Kelement" betették az új fészekbe. Mivel az órákig tartó keresési és mentési munkálatokat nem lehetett a saspár elől rejtve végezni, a fióka mellé egy fél nyúl is került - ezzel a fióka akár több napot is kibírhatott újabb etetés nélkül. Egy héttel később a madár kirepült, egy kidőlt fa csonkján üldögélt a madár. A mozgását közvetítő jeladó adatai bizonyították, hogy egyre jobban repül.

Amint Kelemen röpképessége eléri azt a szintet, hogy több kilométeres távokat is stabilan megtesz és elhagyja a fészek környezetét, műholdas adójának adatait, mozgását a nagyközönség is nyomon tudja majd követni a www.satellitetracking.eu oldalon.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.