Káoszba fulladt napelempályázat

Az NFÜ tájékoztatása szerint Lázár János államtitkár (a fejlesztési ügynökséget irányító kormánybiztosként) felfüggesztette azt a hárommilliárd forintos napelempályázatot, amelyről az Átlátszó.hu megírta, hogy a nyertesek zöme a szakmában ismeretlen, eddig semmilyen gazdasági tevékenységet nem végzett, 0 forintos árbevételű postafiókcég.

Mint az Átlátszón megjelent, a napelemes KEOP pályázaton 100 millió forintnál több pénzt csupán 13 cég kapott, és az érintett vállalkozások többségét az elmúlt két évben alapították. A legnagyobb hányaduk a KEOP pályázat elnyeréséig érdemi tevékenységet nem folytatott, és közülük kilencnek egyáltalán nem volt bevétele sem tavaly, sem tavalyelőtt, most viszont fejenként 150-200 millió forintnyi támogatással gazdagodtak.

A tényfeltáró honlap azt írja, hogy a nyertesek között felbukkant az NFÜ éléről néhány hónapja távozó Petykó Zoltán egykori üzlettársa, Dr. Seregi János is. Seregi a cikk szerint 2012 végéig a Magyar Fejlesztési Bank agrár-erdészeti portfóliójának vezetője volt, az NFÜ-höz pedig az elmúlt két évben ugyancsak nulla forint árbevételt produkáló, alkalmazottakat nem foglalkoztató családi cégével, az Argo Meeting Kft.-vel pályázott. A cég 211 millió forintot kapott egy balatonendrédi napelempark megvalósítására. Nyert a Lékó és Társa Ügyvédi Iroda is, amely a Forrás Klasztermenedzser Kft. résztulajdonosaként kapott közel 250 millió forintot egy napelempark kialakítására.

A Lékó és Társa Ügyvédi Iroda korábban több ügyben is képviselte az NFÜ-t, egy alkalommal pedig épp egy KEOP-os pályázat véleményezése, jogi átvilágítása volt a feladatuk. A Forrás Klasztermenedzsert 2011-ben alapították, árbevételük abban az évben nulla forint volt, a 2012-es évükről még nem érhető el információ.

Az NFÜ tájékoztatása szerint a fejlesztési ügynökség honlapján téves adatok szerepelnek, ugyanis a július 25-én meghozott támogatói döntéseket Lázár János felfüggesztette (igaz, Lázár csak augusztus 1-től felügyeli az ügynökséget). Azt is jelezték, hogy az NFÜ honlapján szereplő információk csak "tájékoztató jellegűek".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.