Kannibál lehetett a T. rex

A Tyrannosauridák – a Tyrannosaurus rexet is magába foglaló zsarnokgyík-család – esetleges kannibalizmusára utaló bizonyítékot talált a kaliforniai Loma Linda Egyetem kutatócsoportja. Egy dinoszaurusz-csonton talált 66 millió éves fognyom mesél a csúcsragadozó táplálkozási szokásairól.
A felfedezés a wyomingi Lance-formációból – egy késő krétai leleteket rejtő sziklarétegből – bukkant elő. A csonton harapás okozta merőleges barázdák futnak, egy kiálló részén azonban kisebb, párhuzamos, fűrészelt csíkok jelzik a Tyrannosauridát megevő állat fejének fordulását.

A fűrészelt mintázatú fog a theropodák (hüllőmedencéjű, nagy testű, két lábon járó, elsősorban ragadozó dinoszauruszok) sajátja – azé az alrendé, amelynek eddig mindössze két képviselője került ki a Lance-rétegből: a Tyrannosaurus rex és a Nanotyrannus lancensis. „A tény, hogy a környéken fűrészelt foggal eddig kizárólag zsarnokgyíkok kerültek elő, kizár a kannibalizmuson kívül minden más lehetőséget" – magyarázza Matthew McLain, a Loma Linda paleontológusa.

A harapásnyomok
A harapásnyomok
Matthew McLain

A csonton húzódó barázdák iránya azt sejteti, hogy az áldozat már nem élt, amikor fajtársa elfogyasztotta. Az ugyanakkor továbbra is kérdés, hogy a Tyrannosaurida volt-e egyben a gyilkosa is, vagy csak később csapott le egy másik állat prédájára.

McLain hozzáteszi: nagyon valószínű, hogy a fognyomok egy Tyrannosaurus rextől származnak, mivel a formáción talált másik theropoda, a Nanotyrannus lancensis sok paleontológus szerint csak tévesen ismert önálló fajként, ezek a leletek valójában fiatal rexek maradványai.

Matthew McLain november elsején, a The Geological Society of America éves baltimorei közgyűlésén ismerteti részletesebben felfedezése eredményét.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.