Kábel nélkül nyomják

Többnyire fényesek és feketék, minden más tulajdonságukban azonban rendkívül praktikusak az otthoni használatra (is) szánt multifunkciós nyomtatók. Tesztünkben a középkategória alsó és középső ársávjában vizsgálódtunk.

Memóriakártyára vagy USB-tárolóra is lehet szkennelni: ide kerül a kép, amit aztán máshol vagy később nyomtatunk ki, mert természetesen nyomtatni is lehet memóriakártyáról vagy az USB-tárolóról. A wifi révén pedig ezek a készülékek hálózati, megosztott nyomtatóként, lapolvasóként használhatók az otthoni informatikai rendszerben. Annyival kevesebbek az “igazi” hálózati eszközöknél, hogy nincs webes kezelőfelületük, és minden gépre fel kell telepíteni a meghajtószoftvereiket.

A Transformers gyerekjátékokhoz hasonló, ahogy ezek a készülékek a dicséretesen porvédett, nyugalmi állapotból a működési állapotba nyithatók. A boltban vagy a prospektusban látható alapterület- és térfogat-igény legalább másfélszerese kell a használathoz, erre figyelni kell. Mint ahogy arra is, hogy a tintasugaras nyomtatás drágább, mint a lézernyomtatás. Az utóbbi években a nyomtatási és a beolvasási technika nem változott jelentősen - mert nincs rá szükség. Mindkettő elérte a fiziológiai határt: minden gyártó tud igazi fényképet nyomtatni normál papírra is, fényes papíron meg a hagyományos fényképpel egyenértékű a nyomat. Az 1200 DPI beolvasási finomság ezért otthoni fotós célokra több mint elegendő. (Szöveges, hivatalos dokumentumokhoz már a 300 DPI is túl jó.) A legújabb divat, a fényes, fekete felületek alkalmazása viszont az otthoni készülékeknél óriási hiba ez: a legkisebb porszem, ujjnyom is azonnal meglátszik.

Ismertetésünkben középkategóriás készülékek szerepelnek. Mindegyiket nyugodtan ajánljuk, betöltik rendeltetésüket. A legolcsóbb, csak nyomtatásra, lapolvasásra és másolásra képes, a bennük levő tintapatronok áránál is kevesebbért kínált típusokat méltatlanul rövid élettartamúnak véltük, a jól látható, agresszív anyag- és alkatrésztakarékosság miatt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.