Június végén megáll az idő

Ideje már most azon gondolkodni, mit teszünk június 30-án. Aznap éjjel ugyanis egy másodpercre megáll az idő – pontosabban egy másodperccel vissza kell állítani az igazán pontos órákat.

Alszunk, dolgozunk, esetleg facebookozunk ezen plusz másodperc alatt? Majd eldől. De miért kell az órák mozgását egy másodpercre megállítani? Fizikai okok miatt.

Nick Stamatakos, a US Naval Observatory egyik vezetője szerint – aki erről az Australian Broadcasting Corporationnek nyilatkozott – ez egyszerű okra, a Föld lassuló forgására vezethető vissza.

A másodpercet valamikor a bolygó teljes, 360 fokos fordulatának 86 400-ad részeként határozták meg. A Nap és a Hold óceánokra gyakorolt gravitációs hatása, az árapály okozta súrlódás miatt a Föld tengely körüli forgási sebessége fokozatosan csökken. Az atomórákban ellenben az atomok rezgésszámához kötik a másodperc meghatározását. Ezt azonban össze kell hangolni a Föld forgásával.

A párizsi székhelyű Nemzetközi Földforgás és Referenciarendszer Szolgálat (International Earth Rotation and Reference Systems Service, IERS) nevű intézmény 1972 óta a szökőmásodpercekkel tartja kordában a Föld forgása és az atomórák által mért világidő (UTC) közötti különbséget. Tudósok szerint, ha nem szinkronizálnánk a két időt, úgy 900-1000 év múlva a csillagászati dél délután 1 óra körül következne be, ami elfogadhatatlan.

A szökőmásodperceket 1972-ben vezették be, a mostani lesz a 26. alkalom, amikor szökőmásodpercet kell hozzáadni az UTC-hez, legutóbb 2012 júniusában, azelőtt 2008 utolsó pillanatában, előtte pedig 2005 szilveszterén került erre sor.

A szökőmásodpercek kiiktatását már kezdeményezték szakértők, ám a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) nem jutott döntésre. Az Egyesült Államok például támogatja az elképzelést, Nagy-Britannia ellenzi azt.

Három éve több népszerű weboldal és szolgáltatás is megzavarodott a betoldott szökőmásodperc miatt. A Gawker amerikai médiacég oldalai például mintegy 45 percig álltak a szökőmásodperc miatt. Problémákat jelzett még a Firefox mögött álló Mozilla, a népszerű torrentoldal, a PirateBay, az üzleti közösségi oldalként működő LinkedIn, a közösségi helyzetmeghatározós Foursquare és a hírgyűjtő Reddit is.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.