Jön az áramszünet-vírus

Ami az ezredforduló táján, az akkor startoló cyberterrorizmus kapcsán még csak elméleti veszélyként jelentkezett, az mára valós kockázattá vált: megjelentek azok az internetes kórokozók, amelyek közvetett úton képesek lehetnek a nagy közszolgáltatók megbénítására. Az első áldozat egy ausztrál állami áramszolgáltató, amely napokon belül működésképtelenné válhatott volna a számítógépeit megfertőző vírus miatt.

Az Új-Dél-Wales-i Integral Energy-nél a rendszer működtetésében részt vevő mintegy 1000 számítógépre települt fel a W32.Virut.CF nevű kártevő. A trójai program a viszonylag ártalmatlan szerzemények közé tartozik: főként a saját álcázásával, illetve másolásával foglalkozik. Ám azzal, hogy saját magát beírja az .exe- és .src kiterjesztésű állományokba, azokat sokszor használhatatlanná is teszi, ami a megfertőzött programok hibás futásához vezet. Mivel a szóban forgó trójait csak a vírusirtó programok némelyike ismeri fel, a kártevő észrevétlenül szaporodhatott el a vállalati rendszerekben. Az eltávolításához a számítógépek újrainstallálására volt szükség, ami az áramszolgáltatás leállását is okozhatta volna.

Az ausztrál illetékesek komolyan számoltak az Integral Energy kiesésével. Igaz ugyan, hogy "csupán" az egyik ausztrál állam második legnagyobb szolgáltatójáról van szó, ám a leállás valószínűleg olyan tovagyűrűzó hatásokat okozna, amelyek miatt 2006-ban fél Európa órákra sötétbe borult.

Az említett céget egyébként az mentette meg, hogy a rendszerirányítást sikerült átmenetileg - a fertőzött gépek megtisztításáig -átadni azoknak a linuxos komputereknek, amelyeket az áramszolgáltatónál múgy kizárólag fejlesztési célokra használtak. Az eset különösen annak fényében aggasztó, hogy egy minden különösbb cél nélkül írt, hátsó szándék nélküli kártevőről van szó - hasonló elven valószínűleg olyan programot is lehetne készíteni, amelyik ugyanennyire ügyesen fertőz és rejtőzködik, de sokkal több kárt okoz. Az ügy azt is megmutatta, hogy az emberek millióit kiszolgáló alapinfrastruktúrák biztonságához a jelenleginél jóval magasabb fokú vírusvédelemre lenne szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.