Johnny Cash, a csodálatos pókember

Új pókfajt találtak az Egyesült Államokban. Elnevezték Johnny Cashnek. Az indoklás: a pók közel volt a világhírű countryénekes egyik legendás dalának helyszínéhez
Az Aphonopelma johnnycashi nevű pókot a Folsom börtön közelében, a Sierra Nevada hegységben fedezték fel. Cash 1955-ben jelentette meg a hivatkozott büntetés-végrehajtási intézetet megidéző Folsom Prison Blues című dalát, amelyet a The Walls Of Folsom Prison című 1951-es film inspirált. Az énekes fel is lépett a Folsomban 1968-ban.

A fellépésről készített koncertalbum a Cash-életmű egyik emblematikus darabja. A minden porcikájában fekete pókot (ilyen értelemben is stílszerű a névválasztás) egy Cash-rajongó, az alabamai ­Auburn Egyetemen doktoráló Chris Hamilton fedezte fel, aki elmondta, az Aphonopelma johnnycashit eddig azért nem kezelték külön fajként, mert meglehetősen hasonlít több már ismert pókfajhoz, például a Mojave-sivatagban élő Aphonopelma iodiushoz.

Ez nem az első állatfaj, amely zenész után kapta a nevét: egy mélytengeri csigát például a The Clash néhai frontemberéről, Joe Strummerről, egy amazóniai denevérbékát Ozzy Os­bourne-ról, egy ugyancsak amazóniai pókfajt John Lennonról neveztek el, egy állatfaj pedig Freddie Mercury nevét viseli. Amíg világ a világ: a Cirolana mercuryi az ászkarákok egy alfaja, melyet a kelet-afrikai Bawe-szigetek korallzátonyai közt találtak. De más celebritások is megihlették a zoológusokat: ­Hugh Hefnerről, a Playboy mozgalmas életű alapítójáról egy nyúlfajt neveztek el, a Lower Keys Marks Rabbitet (Sylvilagus palustris hefneri), Harrison Fordról hangyafajt, ez Pheidole harrisonfordi néven fut. A Bemaraha Woolly Lemurral (Avahi cleesei), más néven Cleese's Woolly Lemurral – a Nyugat-Madagaszkáron őshonos gyapjas maki egyik változatával – John Cleese színész előtt tiszteleg a tudomány. Az Aegrotocatellus jaggeri nevű trilobitafaj neve Mick Jaggerre, a Bishopina mozarti nevű kagylósráké pedig Wolfgang Amadeus Mozartra utal.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.