Jöhetnek az érző művégtagok

A kutatók még egy lépést tettek az érző művégtag-protézis felé, amikor olyan műbőrt fejlesztettek ki, amelyet nemcsak érzékeny mindenféle nyomásra, de az ingert továbbítja is az agysejtek felé.
A mai Science hasábjain megjelent jelentés szerint az új anyag elvileg képes lehet megkülönböztetni egy erős és egy puha kézfogást, s ezt az információt közvetíti a központi idegrendszer felé. Mindeddig a műbőrt azonban csupán egereken tesztelték, s 3-6 évre van még szükség, amíg ezt emberen is kipróbálhatják.
Egy hatéves kínai kisfiú, Hsziaocseng, akinek egy autóbaleset miatt négyévesen amputálták a bal karját. A terv az, hogy az amputáció után megmaradt idegeket sikerüljön a protézisen át stimulálni
Egy hatéves kínai kisfiú, Hsziaocseng, akinek egy autóbaleset miatt négyévesen amputálták a bal karját. A terv az, hogy az amputáció után megmaradt idegeket sikerüljön a protézisen át stimulálni
STRINGER / Reuters

A feladat bonyolultságát jól szemlélteti, hogy egy kézen mintegy 17 ezer érző idegvégződés van és ezek különböző információkat képesek érzékelni. A Stanford kutatói egyelőre csupán egyféle képességet imitáltak, a nyomáserősség különbségének észlelését. A végső cél olyan érzékelők sorának kifejlesztése, melyek a hőmérséklet, a felületek szerkezete és más hasonló környezeti elemek különbségét tudják felismerni.

Az új műbőr két rétegből áll. A felső egy kazettás műanyag, ez szén nanocsöveket tartalmaz, amelyek vezetővé válnak, ha nyomás éri őket. Az alsó egy áramkörnek felel meg, amely a kapott elektromos impulzusokat biokémiai jelzésekké alakítja, amiket már az agy idegsejtjei felismerhetnek. A kutatók mindezt sikeresen tesztelték egereken.

A terv az, hogy az amputáció után megmaradt idegeket sikerüljön a protézisen át stimulálni, amelyek már közvetítik az ingereket az agy felé. Egyelőre azonban erre még nincs meg a módszer.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.