Jogtiszta titkárnő tömörítve

Itthon is milliókat érdekel, hogy idén nyáron egyszerre 190 országban, összesen 111 nyelven – így magyarul is – jelenik meg a Windows 10 új operációs rendszer. A Microsoft a lopott Windows 7-et és 8-at használóknak is engedélyezi a frissítést.

Az ingyenes Windows 10 frissítési ajánlat a műszakilag megfelelő, új és meglévő Windows 7, Windows 8.1 és Windows Phone 8.1 otthoni készülékekre érvényes. Azonban nem vonatkozik például a Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise és Windows RT/RT 8.1 kiadásokra.

Gyorsan és biztonságosan intézkedhetünk
Gyorsan és biztonságosan intézkedhetünk
Kacper Pempel / Reuters

„Habár a nem jogtiszta PC-k is frissíthetőek Windows 10-re, a frissítéssel nem válnak át jogtisztává. Amennyiben egy eszköz a frissítés előtt nem jogtiszta vagy helytelenül van licencelve, az az eszköz a frissítést követően sem lesz jogtiszta. Iparági szakértők szerint a kalózszoftverek (így a nem jogtiszta Windows is) nagyobb kockázatnak vannak kitéve a kártevőknek, csalásoknak (személyazonosság eltulajdonítása, bankkártyaadatok eltulajdonítása stb.), személyes adatok publikálásának, illetve nagyobb eséllyel nyújtanak alacsonyabb teljesítményt vagy működnek hibásan” – tájékoztatott Tóth András Mihály, a Microsoft üzletágvezetője.

Fontos változás, hogy a Windows 10-hez kiadott frissítéseket, valamint alkalmazásokat nemcsak a cég szervereiről lehet telepíteni, hanem – fájlcserélő technika használatával – akár más számítógépekről is. Azt a felhasználó dönti el, hogy a programjai és dokumentumai megtartásával frissíti a gépét, vagy tiszta telepítést végez külső adathordozóról. A Windows 10 megjelenését követően egy év áll a lakossági felhasználók rendelkezésére, hogy az ingyenes frissítéssel éljenek.

Rákérdeztünk, hogy lesz-e bármilyen különbség a jogtiszta és kalóz operációs rendszerről frissített Windows 10 között, illetve arra is, hogy az otthoni felhasználás ingyenessége mellett mennyibe kerülhet a cégeknek az új rendszer? A Microsoft erről később ad tájékoztatást. Azt viszont más most tudni lehet, hogy az ingyenesen Windows 10-re frissítő felhasználók örökös licencet kapnak, és a frissítés ingyenes marad a további években is.

A Microsoft új operációs rendszere számos olyan funkciót kapott, amelyek segítségével kisebb helyet foglal el a számítógépeken. Ez a technológia, a Wim boot, már a mai kis háttér-kapacitású Windows-eszközökön is használatban van. Annak érdekében, hogy minél több szabad tárhely maradjon a felhasználó rendelkezésére, a Windows tömörítve van a gépen. A felhasználó ebből mindössze annyit érzékel, hogy több a rendelkezésre álló tárhelye.

A Windows 10-ben jelenik meg a Microsoft „Project Spartan” kódnéven készülő új böngészője, melynek fejlesztésekor az átjárhatóság volt az egyik legfontosabb szempont. Számos fontos funkció közvetlenül a böngészőbe épül be, ami nagyobb megbízhatóságot eredményez, és elősegíti a web könnyebb felfedezését. Tóth András Mihály szerint a böngésző legmodernebb funkciói révén billentyűzet vagy toll segítségével közvetlenül jegyzetelhetünk a weboldalakra, és egyszerűen megoszthatjuk a jegyzeteket barátainkkal.

Az új olvasási nézetben zavaró elemek nélkül, letisztult elrendezésben jeleníthetjük meg a cikkeket, és kényelmesen, online vagy offline módban is olvashatjuk a webes tartalmakat. Az integrált Cortana asszisztenssel pedig gyorsabban kereshetünk és intézhetjük ügyeinket a weben számos nyelven – bár megjelenésekor magyar nyelven még sajnos nem. A gépeléssel vagy hangutasítással is vezérelhető Cortana személyes segítőként megtanulja a felhasználó preferenciáit, hasznos javaslatokat tesz, biztosítja az információk gyors elérését, és emlékeztetőket jelenít meg, hogy felhívja a figyelmet a legfontosabb dolgokra.

Mindezt új köntösben, kimondottan a Windows 10-re készült formában élvezhetjük. A Microsoft szakértője szerint az Internet Explorer továbbra is a Windows része marad, ami elsősorban nagyvállalatok számára fontos, hogy webes alkalmazásaik biztosan futtathatók legyenek a Windows 10-en is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.