Jobb volt az Antarktiszon, mint Magyarországon

A globális felmelegedés újabb látványos megnyilvánulásaként múlt kedden 17,5 Celsius fokot mértek az Antarktiszon, egészen pontosan az argentin Esperanza kutatóállomáson.
Erről szóló cikkében az Independent fel is hívta a figyelmet, hogy a bázison melegebb volt, mint aznap Nagy-Britanniában. És melegebb volt a magyarországi nappali átlaghőmérsékletnél is. Itt 16 fokig kúszott fel a hőmérők higanyszála.

Az Antarktisz a bolygó más térségeihez hasonlóan melegszik, a British Antarctic Survey adatai szerint az elmúlt fél évszázadban az átlaghőmérséklet-emelkedés elérte a 2,8 Celsius fokot. És mégis. A korábbi hőmérsékleti rekord meglehetősen koros, hiszen a múltnak átadott csúcsot 1961. április 24-én mérték – akkor 17,1 Celsius fokot mutatott a hőmérő.

Az új rekordot még a Meteorológiai Világszervezetnek (World Meteorological Organization) is érvényesítenie kell – ugyanis egyesek szerint az argentin bázis nem biztos, hogy az Antarktiszhoz tartozik. Az ellenben bizonyos, hogy a folyamatosan melegedő térségben évente 310 köbkilométernyi jég olvad el, jelentősen növelve a tengerszint-emelkedés kockázatát.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.