Újra jár a lebénult ember

Az agyhullámokat olvasó készülék segítségével egy évekkel korábban lebénult férfi újra megtanult járni – de senki se gondoljon kilométeres sétára. Négy méterre jutott az amerikai fiatalember. Ám ez is hatalmas eredmény, hiszen egy gerincvelő-sérülés miatt eddig mozgásképtelen volt.

A Journal of Neuroengineering and Rehabilitation című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a Kalifornia Egyetem (Irvine) kutatói áthidalták a sérülést. Az egyértelmű volt, hogy az agy kiadja a parancsot a láb mozgatására, és a láb is képes lenne a lépések kivitelezésére, csak éppen az agyi üzenet nem érkezik meg – a gerincvelő öt évvel korábbi sérülése miatt – a megfelelő izmokhoz.

A kutatók az agyhullámokat érzékelő, sapka formájú elektroenkefalográfot (EEG) tettek a férfi fejére.

A következő lépésben olyan elektródákat ültettek a lábizmokba, amelyekkel stimulálni lehetett azokat.

A sétálni akaró férfi agyának EEG jeleit egy számítógép feldolgozta, majd ingerelte a megfelelő izmokat. Ezekkel az eszközökkel kezdett el lépegetni a fiatalember, akinek a járás mellett az egyensúlyozást is újra meg kellett tanulnia.

A BBC az egyik kutató, An Do véleményét idézte, aki szerint ezzel a kísérlettel egyértelműen igazolták, hogy súlyos gerincvelő-sérülés esetén is lehet megoldás, újra járhat az ember.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.