Itt az első hiteles gömbvillámportré

Német tudósok létrehoztak és le is fotóztak egy gömbvillámot.

Kétségtelen, hogy a gömbvillámok a legrejtélyesebb természeti jelenségek közé tartoznak. Létezésüket sokáig tagadták, és egyszerűen csak az emberi képzelet szüleményeinek tartották ezeket a fura plazmagömböket. Most viszont úgy tűnik, megszületett a mindent eldöntő bizonyíték: német tudósok lefotóztak egy általuk létrehozott gömbvillámot.

A jelenség létezését alátámasztó eddigi fotókról és videókról sorra beigazolódott: hamisítványok. Norbert Michalke fotója azonban minden kétséget kizáróan eredeti - jelent meg a welt.de honlapon. A laborban készült felvétel ráadásul nemcsak azt bizonyítja, hogy a gömbvillámok valós elektromágneses jelenségek, hanem azt is, hogy mesterséges körülmények között is előállíthatók.

A berlini Humboldt Egyetem két fizikusa, Gerd Fussmann és Burkhardt Jüttner éppen erősáramú kisüléseket hozott létre vízben, amikor valami érdekesre lettek figyelmesek: a folyadék tartóedénye fölött hirtelen egy gömb alakú fényjelenség alakult ki. Ezt a pillanatot örökítette meg a fotós.

A kutatók szerint a laborban kreált gömbvillám több mindenben is különbözik a természetes körülmények között létező társaitól. A művi változat ugyanis – a legendás eredetitől eltérően – csak körülbelül fél másodpercig volt "életképes", nem vándorolt céltalanul ide-oda, és nem hatolt át a közelben lévő üvegtáblákon sem. De – teszik hozzá a tudósok reménykedve – ez még csak a kezdet.

A gömbvillám
A gömbvillám
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.