Itt a gólya – jön a tavasz?

Megérkezett Magyarországra az első gólya – a Tüskeváron fészkelő példány hagyományosan a tél utolsó napjain, társait 3-4 héttel megelőzve bukkan fel az országban. Bár egy gázlómadár számára a táplálkozás ilyenkor még nehézséget okoz, egy rutinos madár fagyos időben is talál magának harapnivalót.

A kemény tél jele is, hogy idén „csak” február 23-án jött meg az első gólya: két évvel ezelőtt tíz nappal korábban érkezett, igaz, tavaly meg csak 24-én. Helyi madarászok beszámolója szerint jelenleg a fészkén pihen, illetve a Veszprém megyei Tüskevár határában egy belvíz-járta területen keresgél táplálék után.

A fehér gólyák hagyományosan Afrika déli oldalán telelnek, ez azonban nem mindegyik példányra igaz. Néhány éve bejárta a világsajtót egy Sture nevű, Norvégiában telelő gólya híre. Olykor Magyarországon is itt marad télire egy-egy állat, ezek azonban többnyire sérült vagy legyengült jószágok, és általában emberi gondoskodásra szorulnak. Ugyanakkor a némiképp a gólyákéhoz hasonló táplálkozású szürke gémek és nagykócsagok viszonylag gyakran áttelelnek (elsősorban halastavak környékén, halat és kisebb rágcsálókat fogyasztva).

Elképzelhető, hogy a tüskevári gólya valamilyen „átmeneti” telelőhelyet használ - azaz nem utazik el Dél-Afrikáig, csak valamelyik földközi-tengeri mocsárig -, és ezért ér vissza a többieknél hamarabb. Eleinte valószínűleg ő is halat, pockot és gilisztát fogyaszt, a békák és a siklók ugyanis később ébrednek.

Megjött
Gólya
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.