Itt vannak az első lélegzetelállító képek a Szaturnusz jéggel borított holdjáról

A Cassini űrszonda szerdán igen közel, mindössze 50 kilométerre repült el az égitest déli pólusától, s lefotózta az ottani jeges gejzíreket.
Fotó:  NASA
A NASA nyilvánosságra hozta a Cassini által készített első felvételeket a jéggel fedett Szaturnusz-holdról, az Enceladusról. Az űrszonda szerdán igen közel, mindössze 50 kilométerre repült el az égitest déli pólusától, s lefotózta az ottani jeges gejzíreket. A még feldolgozatlan képeken nagy csóvákat, világító gejzíreket lehet látni. A NASA Jet Propulsion Laboratóriumának munkatársai szerint a képeken úgy tűnik, mintha hó lenne, mégsem arról van szó.

Fotó:  NASA
A képek még nyersek, nem mentek át a számítógépes feldolgozás folyamatán és a rajtuk látható csíkokat például a visszatükröződő csillagok okozzák.

Fotó: NASA/JPL-Caltech/GSSR
A kutatók a vegyi analízis során főleg molekuláris hidrogén után nyomoznak, mely a jég alatt lévő óceán esetleges vulkanikus tevékenységére, hidrotermális aktivitásra utalna, ez pedig esélyt adhat a holdon kialakult életre. Az elemzések adataira még akár heteket is kell várni.
NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.