Itt az űrhotel-korszak, felfújható szobával bővül az űrállomás

Felfújható szobával bővül a jövő héten a Nemzetközi Űrállomás (ISS). A Bigelow Expandable Activity Module (BEAM) egy magán űrvállalkozás, a Bigelow Aerospace fejlesztése; a cég felfújható űrhoteleket tervez gyártani a jövőben.

Illusztráció: Bigelow Aerospace

A BEAM lesz az első teszt, amely során űrhajósok is kipróbálhatják az összkomfortosnak egyáltalán nem mondható modult. Az összecsukva 3 köbméteres, másfél tonnás modul felfújva is csak 16 köbméteres, de ez még csak egy prototípus. Az űrhajósok csak három havonta egyszer, akkor is csak néhány órára tartózkohatnak benne. Azt tesztelik, hogyan bírja a modul a "gyűrődést" - a nyomást, az űrállomást érő sugárzást és az űrszeméttel, mikrometeoritokkal való ütközést.

A BEAM helyettes programmenedzsere, Lisa Kauke pár nappal a kilövés előtt biztosította a közvéleményt, hogy a prototípus képes ellenállni a veszélyeknek, ugyanakkor azt nem árulta el, pontosan miből készült a modul.

A Bigelow előzőleg két kisebb tesztmodult bocsátott fel az űrbe: a Genesis 1 és a Genesis 2 is sikeresen pályára állt a Föld körül, de sosem tartózkodott ember a fedélzetükön.

A BEAM-et április 8-án szállítja az ISS-re a SpaceX Dragon teherűrhajója. A dokkolás után robotkarral emelik ki a csomagot a kapszula rakteréből, majd csatlakoztatják az űrállomás egyik moduljához.

A kétéves tesztelés után a modul leválik az ISS-ről, majd elég a Föld légkörében.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.