Itt a nem barnuló gomba – génmanipulált, mégsem GMO

Apró génszerkesztéssel sikerült előállítani a barnulásnak ellenálló gombát, és az amerikai agrártárca most semmilyen veszélyre, így korlátozásra nem látott okot, ezért zöld utat adott az újdonságnak. A változást ugyanis a gomba saját génjeinek a cseréjével, tehát bármilyen más faj génjének betoldása nélkül oldották meg.

A kétspórás csiperke, a nálunk is minden boltban kapható fehér gomba génjeinek átszerkesztését a viharos gyorsasággal elterjedt CRISPR/cas9 nevű módszerrel még tavaly októberben oldotta meg a Penn State University kínai származású genetikusa, Dzsinjong Jang. Ehhez egyetlen bázispárt kivágott a DNS egyetlen génjéből, amitől egy bizonyos enzim aktivitása 30 százalékkal csökkent. Ettől a gomba oxidációja, barnulása jelentősen lelassult.

Habár semmilyen idegen organizmus, baktérium vagy más növényfaj génjét nem használta, az eljárás mégiscsak génmanipulációnak számít, így Jang engedélyt kért az agrártárcától (USDA), amely a napokban azt közölte, az eljárás és a termék nem szorul szabályozásra, így engedélyre sem.

Az USDA asztalára első ízben került egyébként egy CRISPR módszerrel átalakított élelmiszer, s a válasz nagy figyelmet keltett, mivel kutatók hasonló módszerrel fogtak a nem barnuló alma és burgonya létrehozásába is. Azoknál azonban máshonnan származó, s némileg megváltoztatott géneket ültettek be az örökítőanyagba, így a termék valódi GMO-nak minősül.

Mindez nem jelenti, hogy a hasonló eljárással készült termékek minden ellenőrzés alól kibújhatnak. A GMO-kat piacra dobó cégek a portékáikat eddig az Élelmiszer és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) szigorú ítészei elé vitték. Ez azonban önkéntes volt és nem kötelező érvényű.

Az FDA csak akkor lép közbe, ha a termény kockázatos lehet már termesztett vagy vadon élő növényekre. Egyesek szerint a szabályozás emiatt hézagos, hiszen előfordulhat, hogy egy GMO-nak kockázatai lehetnek, az USDA mégis átengedi a rostán, de olyan is, hogy teljesen veszélytelen növényt állítanak elő, de mivel idegen gének beültetésével, ezért szabályozás alá esik. A Fehér Ház mindenesetre bejelentette, hogy áttekinti az e témával kapcsolatos amerikai szabályozást, és az Amerikai Tudományos Akadémia (National Academy of Sciences) ma tart ülést az új biotechnológiai módszerekkel kapcsolatos szabályozás szükségességéről.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.