Iránytű a táblaerdőhöz

Bár az eladási adatok alapján Magyarországon még nem számítanak a számítógépek igazi konkurenseinek, nálunk is egyre többen veszik fontolóra, hogy a PC-jük mellé (vagy helyett) beszereznek egy tabletet. Mint tesztünkből kiderül, a jó döntéshez elsősorban azt kell tudni, hogy mire is akarjuk használni a gépet – a méret-, ár- és szolgáltatásválaszték széles, a dizájn- és divatszempontok helyett érdemes a funkciók és a felhasználói igények alapján választani.

Tabletet – régebbi nevén táblaszámítógépet, vagyis egyetlen hatalmas érintőképernyőből álló, külső billentyűzet nélküli hordozható komputert – már 20 ezer forint körüli árért is lehet kapni (névtelen gyártótól, szigorúan Android operációs rendszerrel), meg jóval 200 ezer forint feletti összegért is. A két véglet között tudásban és minőségben hatalmas különbségek vannak, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy akinek sok a pénze, az mindenképpen a legdrágábbal jár a legjobban.

Mint tesztünkből kiderül, bizonyos felhasználási módokhoz az elemzésünkben szereplő legolcsóbb, 24 ezer forintos készülék a tökéletes választás. A tabletekre ugyanis fokozottan igaz az, amit a laptopokkal kapcsolatban már sokan, sokszor elmondtak: nincs abszolút ár/érték arány, értelmes összehasonlítást csak egy harmadik szempont, a júzerek felhasználói szokásai alapján lehet tenni.

Természetesen léteznek objektíven összevethető paraméterek is – ilyen mindenekelőtt az akku élettartama, a kijelző felbontása, a készülék memóriája –, de ezeket is csak az tudja igazán értékelni, aki pontosan tisztában van vele, hogy mire is akarja használni a gépet. Úgy tűnik, a "mire való" kérdéssel olykor a gyártók sincsenek tisztában: a 3G-s, vagyis beépített SIM kártyahellyel rendelkező telefonokból is rendre kispórolják a telefonálási funkciót, szívességet téve a szolgáltatónak (hiszen így eggyel több értelme van egy külön adatkommunikációs előfizetést vásárolni), ám kiszúrva a felhasználókkal. A profilok ugyanakkor egyre tisztábbak, és az eredetileg státusszimbólumként indult tabletek egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy a mindennapokban is hasznosan forgatható multimédiás számítógéppé váljanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.