Szerbiáig kell utazni az injekcióért a tüdőrák ellen

Nem kell többé Kubába utazni a tüdőrákkezelő injekcióért, mert már Szerbiában is lehet kapni a CimaVax EGF néven kifejlesztett gyógyszert, ami az immunerősítők kategóriájába tartozik. A szerb egészségügyi miniszter szerint a gyógyszer 2-5 évvel meghosszabbítja az előrehaladott stádiumú tüdőrákos betegek életét.

Nem kell többé Kubába utazni a CimaVax EGF nevű injekcióért, amelyet előrehaladott stádiumú tüdőrákbetegeknek adnak be, mert mostantól Szerbiában is hozzá lehet jutni - jelentette be Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter. A napokban 1680 vakcinát szereztek be Kubából. Ezt a szert a Havannai Molekuláris Immunológiai központban fejlesztették ki - írja a vajdasági Magyar Szó.

A szer a szerb szakminiszter szerint is képes visszafordítani a daganat fejlődését még a IV. stádiumban lévő betegek esetében is. Igaz, hogy eddig csak Kubában, Malajziában és Peruban kapott forgalmazási engedélyt, de hatásmechanizmusát vizsgálják az Európai Unióban is

Szerbiában klinikai vizsgálatokkal választják ki azokat a betegeket, akik kaphatnak a szerből. A miniszter véleménye szerint olyan emberek életét képes 2-5 évvel meghosszabbítani, akiknek már csak néhány hónapjuk van hátra.

Korábban szerbiai betegek Kubába utaztak, és illegálisan, pult alól, nagy összegekért szerezték be a gyógyszert. Szerbiában még nem szorult vissza a dohányzás, évente mintegy 6000 új betegnél diagnosztizálnak tüdőrákot.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.