India újrahasznosítható űrhajót próbált ki, majd hagyta a tengerbe veszni

Indiában sikeres tesztet hajtottak végre egy többszöri űrutazásra alkalmas kisméretű űreszközzel, igaz, a űrrepülő végül a tengerben landolt, ahonnan nem emelik ki.

A többször használható hordozórakéta helyi idő szerint hétfőn reggel Ándrha Pradesből szállt fel, hetven kilométeres magasságba jutott el, ahonnan visszatérve a tengerben landolt.

Az indiai űrkutatási szervezet (ISRO) jelentése szerint a tízperces missziót siker koronázta: a szárnyas űrrepülő 50 kilométer magasban vált el a hordozórakétától, majd további emelkedés után visszatért, és a Bengáli-öbölben landolt. A kísérleti űrrepülő pályafutását eleve úgy tervezték, hogy a tengerben érjen véget, így nem emelik ki a vízből.

Az indiai űrkutatási szervezet tudósai alapvetően a hipersebességet és az önálló landolást akarták vizsgálni. Az 1,75 tonnás modellt egymilliárd rúpiás (4,2 milliárd forint) ráfordítással öt év alatt fejlesztették ki. Narendra Modi indiai kormányfő, úgy látszik, Elon Muskot akarta utánozni, mert ő is Twitter-üzenetben gratulált a kutatók eredményeihez.

India, mely Mars körüli pályára szánt űreszközét 2013-ban indította útnak, egy évtizeden belül akarja megépíteni és útra bocsátani a többször felhasználható űrhajót.

Az újrahasznosítható űrhajók kifejlesztésének terén eddig Elon Musk SpaceX vállalata és Jeff Bezos Amazon-alapító Blue Origin nevű cége hajtott végre sikeres kísérleteket.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.