India kilőtt: embert küldene az űrbe

India belátható időn belül embert küld az űrbe – jelentette be tegnap az indiai űrkutatási szervezet (Indian Space Research Organisation - ISRO) vezetője K. Radhakrishnan.
A sriharikotai indiai űrállomásról lőnek fel egy rakétát
A sriharikotai indiai űrállomásról lőnek fel egy rakétát
Babu / Reuters

Az ehhez szükséges technológiák fejlesztése már évek óta zajlik. Ennek jegyében már elkészült egy kísérleti, egyelőre még embereket nem szállító modul, amit hamarosan felbocsátanak. Ennek révén újabb tapasztalatokat szereznek arról, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie a visszatérő egységnek.

Radhakrishnan a jelen nagy eredményeként örömmel számolt be arról, hogy India első bolygóközi eszköze, a Mars Orbiter szonda a tervek szerint halad a vörös bolygó felé – útjának 88 százalékát már megtette a tavaly novemberben indított berendezés. Ha minden rendben lesz, az űrszonda bő egy hónap múlva, szeptember 24.-én érkezik meg a Marshoz – ha valóban így lesz, az ázsiai országok közül elsőként India állít pályára űrszondát a Mars körül. És a világon elsőként nekik sikerül ez már az első kísérletre.

Az 1350 kg tömegű űreszköz 73 millió amerikai dollárból épült. A küldetés tudományos célja a felszín fényképezése, a marstalaj összetételének vizsgálata, emellett a légköri összetevőket elemző berendezések is helyet kaptak az indiai Mars-szondán. A Mars kutatásában eddig az amerikaiak, az oroszok (a szovjetek) és az Európai Űrügynökség jeleskedett. India lehet a negyedik űrhatalom, amelyik eljuthat a Marshoz.

India tervei között újabb kommunikációs műholdak építése is szerepel, amelyeket akár egyedül, akár más államokkal összefogva fejlesztene.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.